zenbuddhismus (M. Novák)
Text dotazu
Roky hledám stať, která byla uveřejněna ve Světové literatuře, ročník 1965 o zen budhismu, autor pan ? Novák. Nejsem si jist žádným z těchto koordinátů. Vlastnil jsem čyři nebo pět brožovaných publikací (sborníků) s pravděpodobným názvem Světová literatura, asi ročník 1965, kde byly překlady děl světové literatury a v jednom z těchto čísel byla také uvedena stať pana Nováka (nejsem si jist jménem autora) o zen budhismu, ilustrovaná reprodukcemi maleb zenových malířů. Byla to nejlepší stať o zen budhismu, jakou jsem kdy četl - kilometry daleko od dalších rozmělňujících textů. Sháním fotokopii, zapůjčení publikace - přijedu kamkoliv a nafotím si na místě digitálním foťákem.
Odpověď
Vážený pane, pravděpodobně jde o článek japanisty Miroslava Nováka (1924-1982) "Každý sám svým pánembohem", Světová literatura r. 10, 1965, č. 4, s. 165-194. Časopis je ve fondech Národní knihovny, zde si jej můžete objednat do studovny (podle lístkového katalogu v hale služeb) a pak z něj kopírovat.
Pokud nebýváte v Praze a vaše knihovna časopis nemá, může vám zdarma zprostředkovat meziknihovní výpůjčku z jiné knihovny v ČR. Světová literatura byla ale poměrně rozšířená a měly by ji mít všechny větší knihovny.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.01.2008 11:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu