Zemřela J.Glazarová v Kongu ?
Text dotazu
Dobrý den,
Potřeboval bych si ujasnit několik nesrovnalostí v údajích o spisovatelce Jarmile Glazarové (J.G.), abych mohl čtenářům naší knihovny odpovídat řádně na jejich dotazy.
Podle údajů na webu Literárního archivu Památníku národního písemnictví –
http://www.badatelna.eu/fond/3830/uvod/7360
zemřela J.G. v Praze a „Posledních deset let svého života pak strávila pouze v Praze, kde po delší nemoci 20. února 1977 zemřela. Po smutečním rozloučení v Národním divadle byla pochována na lesním hřbitově ve svém rodišti.“
Stejnou informaci uvádí na svém webu také pan Karel Malina - http://kjmalina.cz/jarmila-glazarova-a-horni-becva.html
Nakladatelství Rubato vydalo letos knihu : Jarmila Glazarová: Deštný prales, Kongo, Pygmejové a jiné práce, kde autoři sborníku uvádějí : „Spisovatelka na březích řeky Kongo žila asi 7 let. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let její stopy zmizely, v roce 1977 byla prohlášena za mrtvou. … Text knihy Deštný prales, Kongo, Pygmejové a jiné práce byl sestaven podle obvyklých textových a edičních zásad z rukopisů, které jsem nalezl v říční chatě asi 160 km od městečka Bangabola na levém břehu řeky Kongo v roce 1988.“
Text jedné z básní :
strana 31
X.
...
A jako ten kus loupáku pluji po vodě barvy kávy s mlékem,
jako lžička tu strmí mostní pilíř vprostřed
řeky Kongo.
Tam já se přidržuji.
Konce nevidět.
Přes most do Kasonga tu a tam pašerácký pick-up a na něm asi hoši
z Boko Haram.
Osude!
Neměla jsem Sobotku opouštět.
Zimolkovi mi říkali: „Nejezděte, naše spisovatelko, nejezděte!“
Pod viaduktem na Kasongo, 25. února 1961
K textu moje poznámka :
Sekta Boko Haram byla založena v roce 2002 v severonigerijském městě Maiduguri, jak se uvádí na webu - http://www.lidovky.cz/vudce[…]002_141839_ln_zahranici_msl
nebo také zde - https://en.wikipedia.org/wiki/Boko_Haram
Můžete prosím pro naše čtenáře uvést uvedené nesrovnalosti na pravou míru ?
Odpověď
Dobrý den,
podle souborného katalogu na http://www.nkp.cz, báze SKC, viz níže, sborník Deštný prales, Kongo, Pygmejové a jiné práce ve fondu Národní knihovny ČR není nebo zatím není, proto jsme si nemohli text, který uvádíte, přečíst. Domníváme se ale, že Jarmila Glazarová nikdy v Kongu nebyla, natož aby tam žila tolik let, jak uvádí anotace na stránkách  nakladatelství Rubato. Zemřela v roce 1977 v Praze a je pohřbena na lesním hřbitůvku na Malé Skále. Takto to uvádí všechny zdroje, ve kterých je heslo Jarmila Glazarová a měli jsme možnost do nich nahlédnout. Dotaz jsme konzultovali i literárním vědcem, který autorku osobně znal a spolupracoval s ní. Je chyba, když vychází knihy, které uvádí mylné informace, které si autoři (nebo i nakladatelé) neověřují a čtenáře tím zavádí na nesprávnou cestu za poznáním.
Použité zdroje, např.:
Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce. Praha: Academia, 1985.
Databáze -  Národní autority (AUT na http://www.nkp.cz)
Hlavni zahlavi      Glazarova, Jarmila, 1901-1977
Nazev               Destny prales, Kongo, Pygmejove a jine prace / Jarmila Glazarova
Vydani              Prvni vydani
Nakladatel          V Praze : Rubato, 2017
Popis (rozsah)      83 stran : barevne ilustrace ; 23 cm
Typ obsahu          text
Typ nosice          svazek
Ve fondu            ABA010 -- prezencne
Ve fondu            CBA001
Ve fondu            CRG001
Ve fondu            HBG001 -- sign. B60938
Ve fondu            JHG001
Ve fondu            KLG001 -- sign. J 354185
Ve fondu            LIA001 -- sign. L 82682
Ve fondu            OSA001 -- sign. G 394.802
Ve fondu            PNA001 -- sign. 391A68789
Ve fondu            UHG001 -- sign. K-P GLA
Ve fondu            ULG001 -- sign. B75949
Ve fondu            VYG001 -- sign. GL
Ve fondu            ZRG001
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.06.2017 18:38
ABB063 píše:
Čtvrtek 22.06.2017 16:05
I podle ostatní (mimochodem velmi zajímavé) produkce nakladatelství Rubato se dá předpokládat, že to bude spíše záměrná (a také záměrně průhledná) literární mystifikace, hra, recese…
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu