zeměpisné souřadnice
Text dotazu
Prosím o pomoc při určení míst 23°sev.šíř., 105°vých.délky; 22°již.š., 173°vých.d.; 42°j.š.,173°záp.d. Velmi děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
zeměpisná délka a šířka je ve všeobecné encyklopedii Universum charakterizována takto:
"Zeměpisná délka, úhel, který svírá místní poledník s poledníkem hlavním, tj. Greenwichským. Z.d.může být západní nebo východní, a nabývá velikosti mezi  0 a 180°.
Zeměpisná šířka, úhel, který svírá rovina zemského rovníku se spojnicí daného místa se středem Země. Z.š. může být severní nebo jižní, a pohybuje se mezi 0 a 90°."
(Universum : všeobecná encyklopedie. 10.sv. 1.vyd.Praha : Odeon, 2000-2001. 80-207-1072-8 (sv. 10 : váz.).s.543)
Vámi udané souřadnice odpovídají těmto místům:
V prvním případě (23° severní šířky a 105° východní délky) se jedná o místo ve Vietnamu, konkrétně se souřadnice protínají ve výběžku severních hranic Vietnamu s Čínou. Nejbližšími městy jsou Quan Ba a Ha Giang.
Druhé místo (22° jižní šířky a 173° východní délky) se nachází ve Fidžijském moři mezi souostrovím Fidži, Novými Hebridy a Novým Zélandem.
Třetí uvedené souřadnice (42°jižní šířky a 173° západní délky) opět ukazuje na bod v Tichém oceánu, konkrétně v Jižní tichomořské pánvi. Nejbližší pevninou jsou ostrovy Nového Zélandu.
Další body na mapě dle souřadnic lze vyhledat pomocí mapových služeb Google Maps nebo Mapy.cz.
Použité zdroje
Vojenský atlas sveta [kartografický dokument.1. vyd.Harmanec : Vojenský kartografický ústav, 1999. ISBN 80-8042-175-7
iTouchmap.com: http://itouchmap.com/latlong.html (služba již není funkční)
Universum : všeobecná encyklopedie. 10.sv. 1.vyd.Praha : Odeon, 2000-2001. 80-207-1072-8 (sv. 10 : váz.) .
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.02.2008 18:06
Monika píše:
Sobota 13.01.2018 15:06
52° j.š a 60° z.d.
21° s.š. a 80° z.d.
22°j.š. a 166°v.d.
PSK - admin píše:
Úterý 16.01.2018 15:43
Dobrý den,
určovat zeměpisnou polohu můžete například přes Google Maps: https://www.google.cz/maps/ . Je to jednoduché, do vyhledávacího pole zadáte níže uvedené údaje a systém Vám dohledá konkrétní místo. Jediná zrada je, že musíte používat anglický jazyk: North = sever, South = jih, East = východ, West = západ.
* 52°S 60°W - https://www.google.cz/maps/place/52%C2%B000'00.0%22S+60%C2%B000'00.0%22W/@-52,-60.2801513,10z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d-52!4d-60 - jižní výběžek na západních Falklandech
* 21°N 80°W - https://www.google.cz/maps/place/21%C2%B000'00.0%22N+80%C2%B000'00.0%22W/@21,-82.2412108,7z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d21!4d-80 - místo v Karibském moři jižně od Kuby
* 22°S 166°E - https://www.google.cz/maps/place/22%C2%B000'00.0%22S+166%C2%B000'00.0%22E/@-20.2617475,163.3233191,7.46z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d-22!4d166 - místo v moři jižně od Nové Kaledonie
Informace jsme ověřili v atlasu: VOJENSKÝ KARTOGRAFICKÝ ÚSTAV. Vojenský atlas sveta [kartografický dokument]. 1. vyd. Harmanec: Vojenský kartografický ústav, 1999. 1 atlas (380 s.). ISBN 80-8042-175-7.
Zuzana píše:
Sobota 01.10.2022 19:23
Prosím o pomoc. S ručením už si nevím rady 60 stupňů s.š. a 80 stupňů zd
0š a 0d
60 s. Š a 0 d
PSK - admin píše:
Pondělí 03.10.2022 09:52
60°N 80°W - Hudsonův záliv - https://goo.gl/maps/Ch34cTi365X3Qjho8
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu