Zeměpis, průmysl
Text dotazu
Dobrý den. Budu velmi vděčná když mi odpovíte aspoň z půlky, ale bylo by velmi pěkné kdyby jste mi zkusili odpovědět na celou otázku. 1) V zeměpise jsme dostali takovou otázku. "Poznali jste, že rozmístění průmyslových závodů ovlivňuje potřebné suroviny, energie, voda, vhodné terénní podmínky, dopravní možnosti, dostatek kvalifikovaných pracovníků, požadavky trhu, politická a vojenská situace. Vypište tyto podmínky - lokalizační faktory. " ,, A já si vybrala CHEMICKÝ průmysl."
2) Co víte o světovém průmyslu? Máme si vybrat jednu největší značku a něco o ni napsat. Já si vybrala "ŠKODA". Ale nic jsem nenašla, ani v žádné encyklopedii, na internetu no prostě nikde. Tak jste už jenom moje jediná záchrana. Předem vám velmi děkuju. Na shledanou.
Odpověď
Dobrý den, služba Ptejte se knihovny neslouží k tomu, abychom za Vás vypracovávali domácí úkoly. Tuto podmínku naleznete na stránkách Ptejte se knihovny pod formulářem pro zadávání dotazů. Úkol ze zeměpisu tedy budete muset vypracovat sama, my Vám však můžeme doporučit k danému tématu vhodnou literaturu, popřípadě nastínit základní fakta.
U otázky na podmínky a lokální faktory pro chemický průmysl se zamyslete nad tím, co chemický průmysl ke svému provozu potřebuje (např. geografické podmínky (voda, životní prostředí, dostupnost), odbornost pracovníků, suroviny apod.). Pokud jste probírali chemický průmysl v hodinách zeměpisu, jistě naleznete odpověď i v učebnici, kterou k výuce používáte. O podmínkách vzniku a rozvoji chemického průmyslu se dočtete také v knize:
*  CHALUPA, Petr. Lidé a jejich svět : hospodářský zeměpis pro základní školy. Praha : Prospektrum, 1994. ISBN 80-85431-74-2 (brož.);
*  CHALUPA, Petr. Zeměpis pro 8. a 9. ročník základní školy. Lidé žijí a hospodaří na Zemi. 1. vyd. Praha : SPN, 1998. ISBN 80-7235-004-8 (brož.) aj.
Informace o firmě Škoda nabízejí internetové stránky firmy:
* http://new.skoda-auto.com/CZE/Pages/home.aspx
* http://skodaps.wz.cz/
* stránkách internetové encyklopedie Wikipedia:
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Auto
Heslo Škoda auto, a.s obsahuje encyklopedie Universum ( Universum : všeobecná encyklopedie. sv.9. Sp-T. 1.vyd. Praha : Odeon, 2000-2001)
Dále o závodu Škoda auto, a.s. vyšly knihy:
* PAVLŮSEK, Alois. Laurin & Klement, Škoda. 1.vyd. Praha : Computer Press, 2004. ISBN 80-251-0206-8 (váz.)
* HERĆÍK, Karel. Mladá Boleslav : továrna ve městě - město v továrně : [historie města, krásy regionu, historie automobilky].(Týnec nad Sázavou) : Moto Public, c2005. ISBN 80-239-5458-X (váz.)
*  KOŽÍŠEK, Petr. L&K - Škoda. I. díl, Cesta vzhůru 1895-1945. [Týnec nad Sázavou] : Pro společnost Škoda Auto vydala Moto Public, 2003. ISBN 80-239-1849-4 (váz.)
*  KOŽÍŠEK, Petr. L&K - Škoda. II. díl, Let okřídleného šípu 1945-2003. 2., opr., dopl. a rozš. vyd. [Týnec nad Sázavou] : Pro společnost Škoda Auto vydala Moto Public, 2003. ISBN  80-239-1949-0 (váz.)
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.10.2008 15:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu