zemědělské pojištění v Čr a EU
Text dotazu
Dobrý den píšu diplomovou práci na téma Identifikace a krytí rizik v zemědělském podniku (ČR) a potřebuji zdroje týkající se zemědělského pojištění v ČR, EU apod.
Odpověď
Dobrý den,
k uvedenému dotazu na zdroje týkající se zemědělského pojištění Vám doporučujeme podívat se na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond: http://www.pgrlf.cz/pgrlf/menu_programy.php
dále na zemědělské portály: http://www.knihovnasvehly.cz/zemedelske-portaly-v-cr/
Agronavigátor: http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=93&ch=1&typ=1&val=133437
Pro zdroje, publikace a články k Vámi uvedenému tématu, doporučujeme náš vyhledávači PRIMO: http://primo.uzei.cz/primo_library/libweb/action/search.do?vid=uzei&reset_config=true
Dále Vám kolegyně vyhledaly publikace, které jsou k dispozici k uvedenému tématu v naší Knihovně Antonína Švehly:
Špička, Jindřich. Vilhelm, Václav,. Podpora řízení rizik v zemědělství - situace a výhledy po roce 2013 /. [Praha] : Ústav zemědělské ekonomiky a informací, 2011. 25 s. : Bulletin ÚZEI ; č. 10/2011. Sign.: C47449, C47451, C47450
Klíčová slova: rizikový management, zemědělství, pojištění, systémy, podpory, země Evropské unie, Austrálie, Česko
Meuwissen, M. P. M.. Insurance as a risk management tool for European agriculture : Proefschrift /. Wageningen : Landbouwuniversiteit, 2000. 117 s. : ISBN 90-5808-171-0 (neváz.) : Sign.: C19552/376
Klíčová slova: Evropa, Nizozemsko, živočišná výroba, zemědělství, mor prasat, pojištění, riziko podnikání, riziko ekonomické
Koontz, Stephen R.. The economics of livestock disease insurance : concepts, issues and international case studies /.  Wallingford : CABI Publishing, 2006. 274 s. : ISBN 0-85199-077-0 Sign.: D92384
Klíčová slova: živočišná výroba, hospodářská zvířata, nemoci, pojištění, pojistky, ekonomika, epidemie, svět, programy, Evropská Unie, nemoci nakažlivé, management
Články:
Cislo zazn.          000149280
Nazev                Kolik zaplatime za pojisteni dojnic / Eva Korinkova Seifertova ; Gabriela   Vranova ... [et al.]
Zdrojovy dokument    Zemedelec.- ISSN 1211-3816.- Roc. 21, c. 35 (26.08.2013), s. 18.
El.umisteni          http://zemedelec.cz/kolik-zaplatime-za-pojisteni-dojnic-2/
Cislo zazn.          000149279
Hlavni zahlavi       Korinkova Seifertova, Eva
Nazev                Podminky a ceny napric trhem se lisi / Eva Korinkova Seifertova
Zdrojovy dokument    Zemedelec.- ISSN 1211-3816.- Roc. 21, c. 35 (26.08.2013), s. 16-17.
El.umisteni          http://zemedelec.cz/podminky-a-ceny-napric-trhem-se-lisi-2/
Cislo zazn.          000142643
Hlavni zahlavi       Cortignani, Raffaele DAFNE, University of Tuscia, Viterbo, Italy
Nazev                Modelling farmer participation to a revenue insurance scheme by the means of the Positive Mathematical Programming / Raffaele Cortignani, Simone Severini
Zdrojovy dokument    Agricultural Economics.- ISSN 0139-570X.- Roc. 58, c. 7 (2012), s. 324-331.
Abstrakt             European farmers face an increasing income uncertainty. The debate is growing on the role of the insurance schemes and on the support provided by the CAP in this field. Therefore, there is a need for the empirical analysis and the tools aimed at providing empirical evidences on this subject. This paper develops an innovative Positive Mathematical Programming model that takes into explicit consideration the risk aversion behaviour. This is used to investigate the implications of participating in the crop revenue insurance scheme. In particular, a quadratic mix integer program has been developed on a small group of crop farms in Italy and it has been used to simulate the impact of changes in the level of the insurance premium. The objective of this paper is to assess the soundness of the proposed approach and to identify its limitations. The obtained results suggest that this could be a useful tool to investigate the impact of participating in insurance schemes on production patterns, farm profitability and the role of public support. eng
El.umisteni          http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/69211.pdf
Cislo zazn.          000124684
Hlavni zahlavi       Karban, Martin, Podpurny a garancni rolnicky a lesnicky fond
Nazev                PGRLF rozsiril pocet podpurnych programu / Martin Karban ; Eugenie Linkova
Zdrojovy dokument    Zpravodaj AGRObase.- C. 2 (2010), s. 26.
VedlZ-osobni jm.     Linkova, Eugenie
Cislo zazn.          000131387
Hlavni zahlavi       Prasilova, Marie, 1955- Ceska zemedelska univerzita, Provozne ekonomicka fakulta, Katedra statistiky, Praha
Nazev                Analyza vyvoje a navrh systemoveho reseni zemedelskeho pojisteni v Ceske republice = Development analysis and a system solution design for agricultural insurance in CR / M. Prasilova, P. Hoskova
Zdrojovy dokument    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis.- ISSN 1211-8516.- Roc. 58, c. 6/II (2010), s. 379-388.
Abstrakt             Agricultural insurance is a sophisticated device for elimination of some risks in the agricultural production. In spite of its important role, its level is still unsatisfactory. The analyses carried out so far, demonstrated an astonishing drop in the volume of insurance premiums prescribed for the agricultural insurance commodity during 1991-1995. The second half of the Nineties brought a stagnation in its levels and the situation has not been changed so far. Since 2000 the State keeps supporting directly or indirectly the agricultural insurance by means of subsidies. Currently the support materializes through the PGRLF. In spite of this, the current levels of insuredness in such a specific and strategic area as the agriculture represents are low, and the agricultural insurance is not a convincing factor of risk management in the agricultural production, still. A model has been designed for the solution of agricultural insurance in CR, based on the analysis carried out, on professional consultations and international experience. The model assumes setting up a Fund for uninsurable risks, into the coffers of which the producers, their unions, commercial insurers as well as the State would contribute. The model would be able to manage calamity situations commercially uninsurable. eng
El.umisteni          http://acta.mendelu.cz/pdf/actaun201058060379.pdf
Obor
Zemědělství
Okres
Praha
Knihovna
Knihovna Antonína Švehly
Datum zadání dotazu
18.06.2015 15:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu