Země mlékem a strdím oplývající
Text dotazu
Dobry den,
prosim pekne, je znamo, ktery autor ci kronikar jako prvni vlozil do ust praotci Cechovi slovo strdi? kosmas udajne pouzil slovo mellis/med, kosmova kronika je udajne znama pouze z nekolika opisu, ktere se v urcite mire lisi, dalimil? hajek?
Odpověď
Dobrý den,
„Země mlékem a strdím oplývající“ se do lidového povědomí dostala ze starších překladů Bible, kde je těmito slovy popisována země zaslíbená. V Kosmově kronice a novějších překladech byste je už hledali marně: tam se jasně mluví o medu.
Zdroj: http://www.hora-rip.cz/praotec-cech.php (internetové zdroje neověřujeme)
Ačkoli všichni známe  „pověst o Čechovi a Řípu a strdí oplývající…“, asi nezjistíme, kdo  tuto notoricky známou skutečnost uvedl ve své kronice jako první. Je možné, že vliv mají i různé překlady a vydání  zmiňovaných kronik. Většina pramenů ale uvádí, slovo strdí bylo knižně použito v Bibli, viz níže.
Strdí, staročesky = med, jen ve spojení oplývati (-vající) mlékem strdím, o zemi = být úrodný (knižně podle Bible)
Zdroj: TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952.
Strdí, -í, neutrum básnicky, čistý med bez voštin, použil např. J. Vrchlický, T. Nováková, J. Zeyer, použito v časopise Lumír nebo Lidových novinách aj.
Zdroj: Příruční slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství učebnic, 1948-1951. Díl V. S-Š.
12. století - Kosmova kronika (Kronika Čechů):
"...Tehdy starosta, jehož ostatní jako pána provázeli, mezi jiným takto promluvil k své družině: "Druhové, kteří nejednou snášeli se mnou těžké trudy cesty po neschůdných lesích, zastavte se a obětujte oběť příjemnou svým bůžkům, jejichž zázračnou pomocí jste konečně přišli do této vlasti, kdysi osudem vám předurčené. To jest ona, to jest ona země, kterou jsem vám - jak se pamatuji - častokrát sliboval, země nikomu nepoddaná, zvěře a ptactva plná, sladkým medem a mlékem vlhnoucí, a jak sami pozorujete, podnebím k obývání příjemná"..."
Zdroj: Kosmova Kronika česká. Praha: Odeon, 1975.
Dalimilova kronika  - zajímavé literární a historické dílo,  česká rýmovaná kronika z počátku druhého desetiletí 14. století:
"...důvěřivě, v bázi boží žili, neschráněli zboží, nikdo nepřál si mít víc, dělili se o krajíc, o strdí a každou rybu..."
Zdroj: Kronika tak řečeného Dalimila. Praha - Litomyšl: Paseka, 2005.
r. 1541 vyšla Kronika česká Václava Hájka z Libočan, který uvedl jako pramen  právě Dalimilovu kroniku (ačkoli není pochyb o tom, že označení je naprosto neoprávněné a skutečný autor díla je neznámý, je tento spis již tradičně nazýván kronikou Dalimilovou)
"...Tuto máme jeden veliký Zříp (po slovanském jazyku 'vrch') a okolo něho hojné roviny a úrodnou zemi, ale všecku lesy porostlou...Toť jest ta! Toť jest ta země, o kteréž častokrát jsem vám pravil a do ní vás uvésti slíbil, země vám zaslíbená, zvěří a ptákův plná, medem a mlékem oplývající,..."
Zdroj: HÁJEK z Libočan, Václav. Kronika česká. Praha: Academia, 2013.
Dotaz na význam slova strdí  jsme před časem v Ptejte se knihovny zodpovídali a je uložen v archivu služby PSK, http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/strdi.
Pokud byste toto naše vysvětlení chtěl ještě upřesnit, doporučujeme obrátit se na Ústav pro českou literaturu AV ČR http://www.ucl.cas.cz/cs/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2014 18:10
Jeroným Klimeš píše:
Sobota 04.06.2022 05:39
V hebrejském originále Ex 3, 8 je slovo dvaš, דהש čili med.
https://he.m.wiktionary.org/wiki/ארץ_זבת_חלב_ודבש 8 Bible Kralická byla asi použita pro překlad Kosmy do Češtiny, tedy se domnívám, že slovo strdí pochází z ní Ex 3, 8:Protož jsem sstoupil, abych vysvobodil jej z ruky Egyptských, a vyvedl jej z země té do země dobré a prostranné, do země oplývající mlékem a strdí,
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu