Země a její konec
Text dotazu
Kdy zanikne planeta Země?
Odpověď
Vážený pane,
S tímto dotazem se obraťte spíše na jinou instituci, myslíte-li jej seriózně, může vám z astronomického a fyzikálního hlediska dát odpověď například pražské planetárium:
PLANETÁRIUM Praha
Královská obora 233
170 21 Praha 7
Tel.: 220 999 001-3
Fax: 233 376 434
http://www.planetarium.cz
planetarium@planetarium.cz.
O zániku země a konci světa je řada hypotéz a my samozřejmě nejsme kompetentní rozhodnout, podle které z nich země skutečně zanikne. Co kdyby to nevyšlo?
Zde jsou některé z nich:
Podle Arthura C. Clarka mniši v jakémsi tibetském klášteře vypočítávají všechna možná boží jména, jakmile sestaví všechna, bude naplněn účel světa a ten zanikne.
(A. C. Clarke, Devět miliard božích jmen, in: A. c. C., Zpráva o třetí planetě, Praha 1982)
Podle Douglase Adamse bude svět zlikvidován při stavbě galaktické dálnice. Kdy k tomu dojde ovšem přesně nevíme.
(D. Adams, Stopařův průvodce po Galaxii, Restaurant na konci vesmíru, Praha 1991)
Ve své době byla velmi populární kniha Camille Flammariona (1842-1925) nazvaná Konec světa (česky např. 1894 a několikrát později), která podrobně a na základě extrapolací tehdejších astronomických poznatků líčí konec světa.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 14:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu