zemané v Pardubicích a Chrudimi
Text dotazu
Je doklad o nějakých zemanech (šlechticích) v okolí
Pardubic nebo Chrudimi?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Zeman je v současné době 21. - 22. nejčastějším příjmením v ČR.
"Pojem zeman prapůvodně zřejmě znamenal vlastníka země, pozemků; ať šlo o vyšší nebo nižší šlechtice. Později se zúžil na nižší šlechtu a ještě později se mezi skupinu vlastníků začali počítat dědiníci (dědinové), svobodníci, svobodní vlastníci půdy, a nakonec i velcí a bohatí statkáři.
Tato skupina měla od jisté doby své vlastní pozemkové Libri libertinorum, Knihy svobodníků".
(MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha : Epocha, 2002. s. 298.)
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 8780 mužů a 9186 žen s příjmením Zeman/Zemanová, příjmení se nejčastěji vyskytuje ve městech: Praha, Brno, České Budějovice a Pardubice (zde žije 168 mužů a 184 žen s tímto příjmením).
Bohužel, doklady o zemanech či Zemanech v okolí Pardubic nejsou v tištěné podobě dostupné. Pokud budete chtít prokázat Vaši příbuznost s nějakým zemanským rodem zde žijícím, budete muset provést genealogický výzkum Vašeho rodu. Jedná se ovšem o zdlouhavou a časově náročnou práci. Je třeba využít informace obsažené v rodinných dokumentech, matrikách a dalších úředních dokumentech. Jak postupovat při genealogickém výzkumu Vám mohou poradit např. následující publikace a zdroje:
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Zdroje:
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha : Epocha, 2002.
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.))
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2011 14:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu