Zelené hotely
Text dotazu
Dobrý den, píši absolventskou práci na téma zelené hotely a hledám jakékoliv zdroje kde bych se mohla o této oblasti více dozvědět. Moc děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
knihy, které by se zabývaly přímo tématem zelených hotelů (také ekohotelů) jsme bohužel nenašli. Níže Vám však uvádíme tituly pojednávající o ekologické turistice, kde byste se mohla dočíst informace o možnostech ubytování v souladu s ekoturistikou. Není v silách ani poslání služby Ptejte se knihovny jednotlivé dokumenty procházet, proto Vám bohužel nemůžeme podat přesnější informace o výskytu tohoto tématu v knihách.
Záznamy knih dohledáte v Souborném katalogu ČR (dostupný na adrese http://aleph.nkp.cz/F
), kde také můžete najít další knihy, které se touto problematikou zabývají; případně můžete využít jiná témata, která by ekologické ubytování mohla obsahovat - např. trendy vývoje ubytovacích zařízení.
* FRANCE, R. L. Environmental restoration and design for recreation and ecotourism. Boca Raton: CRC Press, ©2012. xxiv, 242 s. Integrative studies in water management and land development. ISBN 978-1-4398-6986-4.
* BUCKLEY, Ralf. Case studies in ecotourism [online]. Wallingford, Oxon, UK: CABI Pub., ©2003 [cit. 2012-10-17]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10060509
.
Pozn.: ekniha dostupná pro uživatele registrované v NK ČR, součást elektronické knihovny ebrary (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#ebrary
)
* BUCKLEY, Ralf. Ecotourism: principles and practices. Wallingford: CABI, ©2009. x, 368 s. CABI tourism texts. ISBN 978-1-84593-457-6.
Pozn.: vybrané části knihy dostupné také na adrese http://books.google.cz/books?id=KZPZ3WfPb5AC&hl=cs&source=gbs_ViewAPI&redir_esc=y
* FENNELL, David A. Ecotourism. 3rd ed. London: Routledge, ©2008. xviii, 282 s. ISBN 978-0-415-42931-3.
Pozn.: vybrané části knihy dostupné také na adrese http://books.google.cz/books?id=OlhM20qy40AC&hl=cs&source=gbs_ViewAPI&redir_esc=y
* PAGE, Stephen J. a DOWLING, Ross K. Ecotourism. Harlow: Prentice-Hall, 2002. xvi, 338 s. Themes in tourism. ISBN 0-582-35658-X.
* Ecotourism policy and planning [online]. Wallingford, Oxon, UK: CABI Pub., ©2003 [cit. 2012-10-17]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10060528
.
)
Do jisté míry by mohly být jako relevantní označeny následující knihy, ktere popisují, jak lze charakterizovat,  vybudovat a propagovat ekologické ubytovací zařízení:
* NAVRÁTILOVÁ, Lenka, PRUNER, Tomáš a ŽENÍŠKOVÁ, Monika. Cestovní ruch ve venkovských chráněných oblastech: metodická doporučení pro ekologicky i ekonomicky šetrný provoz restauračních a ubytovacích zařízení. Vyd. 1. Plzeň: Centrum pro komunitní práci, 2008. 31 s. ISBN 978-80-86902-64-7.
* KŘÍŽEK, Felix a NEUFUS, Josef. Moderní hotelový management: nejnovější poznatky a trendy v řízení hotelů: komplexní informace o hotelovém provozu a jeho organizaci: optimalizace provozu s ohledem na ekologii a etiku: případové studie a příklady. 1. vyd. Praha: Grada, 2011. 195 s. ISBN 978-80-247-3868-0.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201105/contents/nkc20112177911_1.pdf Konkrétněji se zelenými hotely zabývají články z českého tisku, které dohledáte v bázi ANL (dostupná na adrese http://aleph.nkp.cz/F), případně bázi ANL+ (plnotextové záznamy článků od r. 2011, dostupné v rámci Jednotné informační brány www.jib.cz a v rozhraní Primo http://anlplus.jib.cz
):
* ŠVÉDOVÁ, Pavla. První "zelený" hotel v Česku je na Nymbursku. Mladá fronta Dnes. Středočeské vydání, 2008, 19(84). Střední Čechy Dnes, s. [C1], C4. ISSN 1210-1168.
Klíčová slova: zámky * hotely * ekologie * interiéry * pohostinství * turistika * cestovní ruch
* První český ekologicky šetrný hotel. Zpravodaj Ministerstva životního prostředí, 2006, 16(6), s. 7. ISSN 0862-9005.
Klíčová slova: hotel * turistika * eko-značka * spotřebitel ekologický * služba šetrná ekologicky * služby hotelové * značení ekologické
* Nový ekologický hotel u Františkových Lázní. Chebský deník, 1993, 2(241), s. 8.
Klíčová slova: ekologické hotely * organická architektura
* KAŠPAR, J. Šumavský hotel s evropskou ekoznačkou. Zpravodaj Ministerstva životního prostředí, 2009, 19(9), s. 10. ISSN 0862-9005.
Klíčová slova: značení ekologické * služby ekologické * hotel * Šumava
* RADAČIČOVÁ, Simone. Zelený hotel Adria šetří prostředí. Hospodářské noviny. 10.11.2011, č. 219, s. 16. ISSN 0862-9587.
POkud byste měla zájem také o zahraniční články, doporučujeme Vám využít licencované online databáze. POkud jste studentka vysoké školy, zeptejte se v knihovně vaší katedry/fakulty na nabídku a možnost využití těchto licencovaných zdrojů. Pro příklad Vám uvádíme seznam licencovaných online databází, ke kterým mají přístup uživatelé registrovaní v NK ČR. Seznam zdrojů maleznete na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3, možnosti využítí vzdáleného přístupu ke zdrojů jsou popsány zde http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104
. Většinou se jedná o článkové databáze, velká část již obsahuje přístup k plnému textu. Ukázkou uvádíme příklady článků:
*  Jin-Soo L, Li-Tzang H, Heesup H, Yunhi K. Understanding how consumers view green hotels: how a hotel's green image can influence behavioural intentions. Journal Of Sustainable Tourism. September 2010;18(7):901-914.
* Swami R, Sharma S. Hotel industry embraces "Green Revolution" across the globe. International Transactions In Applied Sciences. July 2011;3(3):363-380.
Článků s touto tématikou je větší množství než v českých zdrojích, proto Vám tuto možnost vřele doporučujeme. Výše uvedené příklady článků byly dohledány v databázi Academic Search complete.
Další možností je dohledat informace ve volně dostupných zdrojích na internetu, např.:
* http://www.mip-s.cz/hotelovy-marketing-2010/zeleny-trend-v-hotelnictvi/ * http://www.nazeleno.cz/bio/volny-cas/na-dovolenou-do-ekohotelu-proc-ne.aspx * http://www.zelenezpravy.cz/hitem-leta-jsou-ekohotely/ * http://www.mmr.cz/CMSPages/GetFile.aspx?guid=3bd2fbee-8d13-449e-adde-ee46cc8050c9
- vřele doporučujeme, materiál Ministerstva pro místní rozvoj ČR k problematice ekohotelů
* http://www.czechtourism.cz/media/tiskove-zpravy/zelenym-hotelum-a-ekofarmam-patri-budoucnost.html a mnohé další.
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.12.2012 12:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu