Žebříček nejprodávanějších titulů
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda existuje nějaká stránka, kde by knihkupci v ČR sestavovali žebříček nejprodávanějších titulů (nejen pro jednotlivá nakladatelství, ale celkově), a kde by se daly popřípadě dohledat takové žebříčky bestsellerů i z minulých let (např. od r. 1950 nebo později) ? Dělají něco podobného i knihovny (žebříček nejzadávanějších titulů)? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Posíláme Vám odkaz na Svaz českých knihkupců a nakladatelů, kde naleznete jednak žebříček nejprodávanějších knih tištěných a jednak žebříček nejprodávanějších e-knih: http://www.sckn.cz/index.php?p=ladderR . Na této adrese naleznete žebříčky od roku 2002. Zkuste oslovit tento svaz i co se týče starších žebříčků, které nebudou elektronické, ale v papírové podobě by měly existovat.
K dalšímu dotazu: Jednotlivá nakladatelství dodávala v brožurách seznam nových titulů, případně výběrově vznikl soupis titulů nově zařazených do edičních plánů  nakladatelství k určitému roku. Získat podrobný přehled je poměrně mravenčí práce. Nejprve musíte vědět, která nakladatelství v daném roce vůbec existovala a vydávala a následně hledat v jejich brožurách.
Přehled co do počtu nakladatelství lze doporučit např. encyklopedii: Halada, Jan. Encyklopedie českých nakladatelství 1949-2006. 1. vyd. Praha: Libri, 2007. 378 s. ISBN 978-80-7277-165-3.
Některé knihovny v ČR zveřejňují na svých stránkách seznamy nejvíce půjčovaných knih za jednotlivé roky.
Mezi tyto knihovny patří například:
*Městská knihovna v Praze: http://www.mlp.cz/cz/novinky/509-nejpujcovanejsi-romany-v-roce-2012/
* Knihovna Jiřího Mahena v Brně: http://www.kjm.cz/nejpujcovanejsi-tituly
* Krajská knihovna Vysočina:  http://www.kkvysociny.cz/modul_o_knihovne/zadane_tituly.aspx
aj.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2013 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu