zebra kvaga, vakovlk - vyhynulá zvířata
Text dotazu
Nedala by se znovu vyšlechtit zebra kvaga. Existuje ještě vakovlk?
Odpověď
Poslední zebra kvaga zahynula r.1883 v amsterdamské zoologické zahradě. Roku 1969 zjistil Reihold Rau, že v jihoafrickém muzeu jsou špatně očištěné kůže tohoto zvířete se zbytky svalů a krevních cév. Další studia byla tedy zaměřena na možnost získat z těchto kůží DNA.
Podle Rauova názoru patřila kvaga do skupiny stepních zeber. Čím jižněji žijí, tím méně výrazné je jejich pruhování, míšené s hnědými mezipásy, a základní barva není čistě bílá. Kvaga žila ze stepních zeber nejjižněji, proto se u ní pruhy vytrácejí a nepruhovaná srst je v podstatě hnědá.
Posledních několik let se snažil Rau zkřížit stepní zebry ve snaze docílit co nejpřesnější podoby se zebrou kvaga. Prozatím ovšem neúspěšně a mnozí odborníci se shodují, že tato cesta neskýtá úspěch.
Další možnost je naklonování jedince z DNA, což je ovšem záležitost stejně, ne­­-li více složitá.
Tasmánský vakovlk byl oficiálně prohlášen za vymřelý druh roku 1986. Přesto se občas vyskytnou zprávy o nalezení otisků připisovaných vakovlkovi či ostatky ovcí s údajnými stopami zubům vakovlků.
Roku 1964 bylo v Austrálii, ve státě Victoria, vyfoceno zvíře, jehož druh nebyl nikdy zoology určen. Přestože na první pohled se příliš nepodobá vakovlku, možnost, že se jedná o toto zvíře, tu stále je.
Použité zdroje a více informací naleznete na adresách:
http://www.volny.cz/rojar/cryptozoologie/4_selmy/11_vakov.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/Zebra_kvaga
http://stoplusjedna.newtonit.cz/stare/200017/SO17a00c.asp
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2008 12:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu