Ze kterých básní Jiřího Wolkera pochází následující úryvky?
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych vyhledala báseň / básně od Jiřího Wolkera, ze kterých pocházejí následující úryvky. Nepodařilo se mi to ani s pomocí internetu, ani s pomocí knih z knihoven. Určitě jsem neprošla celé jeho dílo.
Velice děkuji za pomoc
Lucerny v dlouhých klikatých ulicích mám rád,
ony jsou jediné, kterých se mohu na cestu ptát,
plamének jejich ve tmách tak sestersky klečí
a rozumí řeči a rozumí půlnoční řeči.
Člověku – když nocí jde sám – vždycky se brání,
snad srdci, snad duši, snad neznámé ulici.
Lampičky zápasy zamění v rozjímání,
lampičky dovedou hladiti po líci,
že pod nimi téměř se usmívám.
Srdce mé – vidíš, nejsem sám.
Pod každou něco mě dobrého napadne.
Nějaká myšlenka teplá a klečící.
Říkám jí: Se mnou pojď. Nelze dnes věřiti měsíci.
V jedné ulici přece stín převládne,
bude tam vítr a pusto a ve zhaslých lampičkách tma.
Půjdeš tam se mnou? Budeš tam má?
Budeš mi svítit, myšlenko z milostné noci?
Och, ano. Snad budeš tak velká, že budu moci
srdcem svým vykřesat z tebe zářivá slova,
posvítit sobě – a možná i vyhaslé lucerny rozžehnout znova.
Och, jitra v předměstích,
předčasně zrozená v kolébkách holých stromů,
vás leden urazil a únor ve vás ztich,
a já se vámi dlouze vracím domů.
Něco je za mnou, něco přede mnou,
však vprostřed lucerny dvě do mlh blikající
a mládí jde a bojí se jít mlhou
a oči doutnají, však bledost stydne v líci,
a srdce mluvit chce, – však nemá si co řici.
Těch jiter bojím se – těch jiter, kdy se vracím
a nevím k čemu, nevzpomínám nač,
kdy na dlažbách den nezrozený ztrácím,
a jara nedosáhnuv marně hledám pláč.
Kdy v ulicích jsem sám a rukou líto je mi
jak domů ozáblých, jak vykradených hnízd,
kdy všichni kolkolem jsou hrozně, hrozně němí,
i láska má, i vzdor, i nenávist,
kdy každý krok kus srdce pozutíná,
kdy ráno raní, jitro ránu jitří
a země pavouk je a nebe pavučina.
Odpověď
Dobrý den,
tento dotaz vysoce přesahuje možnosti služby Ptejte se knihovny. Zkoušela jsem rovněž hledat na internetu, ale bez úspěchu. Knihovna FF UK navíc nedisponuje kompletním dílem tohoto autora, takže nemůžeme zaručit úspěch ani při hledání ve fyzických jednotkách.
Nalezla jsem však naskenované kompletní Wolkerovo dílo včetně fragmentů, tak snad budete úspěšná Vy.
Hezký den,
Knihovna FF UK
https://www.ucl.cas.cz/edicee/images/data/soubory/Wolker/basne/
Použité zdroje
https://www.ucl.cas.cz/[…]/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
06.10.2021 23:05
Jan Pešula píše:
Čtvrtek 07.10.2021 21:18
Jedná se o báseň Nárožní lucerny. Vyšla např. v knize Dílo Jiřího Wolkra. [II], Mladistvé verše a zlomky básní / [uspořádal Miloslav Novotný] na str. 214. Pokud máte průkaz do Národní knihovny, můžete si ji přečíst celou zde: https://ndk.cz/[…]/uuid:b3a27500-2574-11e4-a8ab-001018b5eb5c . Hodně štěstí.
Citace: WOLKER, Jiří a NOVOTNÝ, Miloslav, ed. Dílo Jiřího Wolkra. [II], Mladistvé verše a zlomky básní. 4. vyd. Praha: Václav Petr, 1935. 329 s.
Záznam v katalogu: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]05431603&local_base=SKC
Další vydání sebraných spisů s touto básní: https://ndk.cz/[…]/uuid:612d6d81-82c9-4d01-94f7-764370f7d66f (r. 1948, rovněž jen pro registrované čtenáře)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu