Zdroj citátu
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych citovat z jakého díla pochází daný úryvek. Jedná se o slova Rosy Luxemburgové. Nedaří se mi ovšem dohledat, v čem to vyšlo v češtině. Předem děkuji za zodpovězení.
"Bez svobodných voleb, bez neomezené svobody tisku a shromažďování, bez svobodného střetávání názorů ve všech veřejých institucích vyhasne život, nebo se stane pouhým zdáním života, ve kterém jediným aktivním hybatelem zůstane byrokracie."
Odpověď
Dobrý den,
tento citát je hodně často zmiňovaný v různých médiích; kde ale vyšel v češtině poprvé, se nám nepodařilo najít.
Citát je původně z článku K ruské revoluci z roku 1918.
Citát jsme našli např. zde:
Se zbyrokratizováním souvisí i jeden z jejích často citovaných výroků, původně pocházející z článku K ruské revoluci z roku 1918, s kritikou bolševické taktiky: "Bez všeobecných voleb, bez neomezené svobody tisku a shromažďování, bez svobodného střetávání názoru ve všech veřejných prostorách vyhasne život, nebo se stane pouhým zdáním života, ve kterém jediným aktivním činitelem zůstane byrokracie" (s využitím pasáží kapitoly 6, dostupné na https://www.marxists.org/archive/luxemburg/1918/russian-revolution/ch06.htm - srov. (Luxemburgová, 1922a, 2018)) Rosa Luxemburg, Ruská revoluce, Kapitola 6 - Problém diktatury https://translate.google.com/translate?hl=cs&sl=en&u=https://www.marxists.org/archive/luxemburg/1918/russian-revolution/ch06.htm&prev=search
S. 16
Zdroj:
Odkaz Rosy Luxemburgové Pavel Sirůček - Dílo rudé Rosy Luxemburgové https://www.kscm.cz/sites/default/files/soubory/uzivatele/martin.kalous/upload/obrazky/alternativy_-_casopis_csts_04_2018.pdf
...první světová válka nahradila Leninovi hospodářské zhroucení kapitalistické ekonomiky, s nímž ve svých úvahách počítal Marx. Co se pak v Rusku v říjnu 1917 odehrálo, víme. Je již vcelku věrně zrekonstruováno, jaký postup a prostředky bolševici v čele s Leninem v boji o moc zvolili, i to, za jakých podmínek a v jaké situaci Lenin svou strategii měnil a proti odpůrcům ve vlastní straně nakonec i prosadil.
Tou dobou seděla již více než rok ve vězení Rosa Luxemburgová. Žena, která byla od počátku stoupenkyní revoluce, protože v ní viděla naději pro budoucí spravedlivý řád. Od samého počátku ji ale také kritizovala. V prosinci 1918 píše v německém vězení své poznámky K ruské revoluci. Bez úmyslu je publikovat. I když se to pak tři roky po její smrti přece jen stalo.
"Svoboda pouze pro přívržence vlády, pouze pro členy jedné strany, byť by byla sebepočetnější, není žádnou svobodou. Bez všeobecných voleb, bez neomezené svobody tisku a shromažďování pro jinak smýšlející, bez svobody veřejného mínění se Život v každé instituci umrtví a stane se zdánlivým.
Co zůstane, bude byrokracie jako jediný činný element. Pak nastane diktatura, ale nikoliv proletariátu, nýbrž diktatura hrstky politiků, to znamená diktatura v buržoazním smyslu, ve smyslu jakobínské vlády."
Luxemburgová byla zavražděna v lednu 1919...
Zdroj: Rudé právo: orgán Československé sociálně demokratické strany dělnické. Praha, 7.11.1992.
S. 3
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:9d8e83c0-8c82-11e8-bb44-5ef3fc9ae867
Filozofie, ekonomie, politologie, sociologie, psychologie, historiografie VALENČÍK, Radim (jménem Otevřené společnosti příznivců). MARATHON: Teoretický časopis věnovaný otázkám postavení člověka ve světě, ve společnosti, v současném dění.
6/2018, čís. 154. ISSN 1211-8591
Luxemburgová, R. (1922a): Die Russische Revolution. Eine kritische Würdigung. Aus dem Nachlass von Rosa Luxemburg. Herausgegeben und eingeleitet von Paul Levi. Berlin: Gesellschaft und Erziehung. ISBN nemá.
Luxemburgová, R. (1922b): Koalitionspolitik oder Klassenkampf? Berlin: Vereinigung International Rukopisy z roku 1918. V eseji Zur russischen Revolution (se čtyřmi kapitolami, dostupnými na https://www.marxists.org/deutsch/archiv/luxemburg/1918/russrev/index.htm) zdraví Leninovu revoluci, ale zároveň ostře kritizuje strategii i taktiku bolševiků a varuje před jejich diktaturou. Po únorové revoluci a pádu cara Luxemburgová koncipuje článek Die Russische Revolution, kde zdůrazňuje rozhodující sílu ruského proletariátu v revolučních událostech.
Srov. Text The Russian Revolution (s osmi kapitolami, dostupnými na https://www.marxists.org/archive/luxemburg/1918/russianrevolution/index.htm), resp. (Luxemburgová, 2018).
http://valencik.cz/marathon/doc/Mar1806.pdf
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2019 11:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu