zdroj Aug. Sedláčka
Text dotazu
Dobrý den,
při hledání sňatku Kašpara Gramba s Margaretou Reichlin von Meldegg (1625) jsem v digitalizovaném
archívu po Augustu Sedláčkovi nalezl jeden jeho lístek s datem oné svatby a poznámkou o zdroji: MS bibl.
Detzin (MS knihovna Děčín). Podle tamního archívu by mohl zdroj odkazovat na nějaké dílo
z thunovské zámecké knihovny na Děčíně, snad na část, která byla zakoupena od Františka Martina
Pelcla a "něco" by snad mohlo být v knize od Aleny Richterové, Děčínské rukopisy ze sbírky Františka
Martina Pelcla (1734-1801), který se nachází ve fondech Národní knihovny České republiky, Praha 2007. Šlo by prosím tuto informaci ověřit?
Děkuji předem za ochotu i odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme celý titul RICHTEROVÁ, Alena. Děčínské rukopisy ze sbírky Františka Martina Pelcla (1734-1801), nyní ve fondech Národní knihovny České republiky. 1. vyd. Praha: Národní knihovna ČR, 2007. 320 s., [4] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7050-531-1., ale přesnou odpověď, v jakém rukopisu najdete zmínku o sňatku jsme nenašli.
Informace by se mohla vyskytovat v:
•             Signatura: XIX.A.2(MS.3) – Pelc, František Martin: Jahrbuch ueber boemische Merkwuerdigkeiten des 18. Jahrhunderts vollstaendigvom Jahre 1700 – 1800 (Čechy,1789 – 1800, německy)
•             Signatura: XIX.A.3(MS3) - Pelc, František Martin: Commercia litteraria virorum eruditorum (Čechy, 1773 – 1774, latinsky)
•             Signatura: XIX.C.51 – Listy k dějinám třicetileté války v Čechách (Čechy , druhá polovina 17. století, česky, německy)
Literatura o Františku Martinu Pelclovi zachycená v díle A. Richterové:
•             JOHANIDES, Josef. František Martin Pelcl. Praha 1981.
•             JOHANIDES, Josef. František Martin Pelcl (1734 – 1801), život a dílo. Rychnov nad Kněžnou 1981, s. 79.
•             JOHANIDES, Josef. Knihovna Františka Martina Pelcla. Rychnov nad Kněžnou 2003, s. 19.
•             JOHANIDES,Josef. O knihovně Františka Martina Pelcla. In: Frantošek Martin Pelcl. Sborník příspěvků z odborného semináře. Rychnov nad Kněžnou 2001, s. 20 – 27
•             JOHANIDES, Josef. Knihovna Františka Martina Pelcla. In: Miscellanea oddělení rukopisů a starých tisků Národní knihovny ČR 16. (1999 -2000). Praha 2002, s. 165 – 168.
•             JOHANIDES, Josef. Knihovna Františka Martina Pelcla. Rychnov nad Kněžnou 2003.
•             RICHTEROVÁ, Alena. František Martin Pelcl (1734 – 1801) a jeho rukopisná sbírka. In: K výzkumu zámeckých, měšťanských a církevních knihoven. „Čtenář a jeho knihovna“. Opera romanica4. Editio Universitatis Bohemiae Meridionalis. 2003, s. 323-337.
•             KAPRAS, Jan. Rukopisy Děčínské. Časopis českého musea. 78. 1904, s. 341.
•             HANUŠ, Josef. František Martin Pelcel, český historik a buditel. Praha 1914, s. 97.
•             ŠIMEČEK, Zdeněk. František Martin Pelcl. Věstník Československé akademie věd. 78. Praha 1969, s. 418.
•             PETR, Stanislav. Pelclovy rukopisy z doby jeho působení v Královské české společnosti nauk. In: František Martin Pelcl. Sborník příspěvků z odborného semináře. Rychnov nad Kněžnou 2001, s. 36 – 39.
•             RICHTEROVÁ, Alena. Staré letopisy české z knihovny Františka Martina Pelcla. In: Inter laurum et olivam. Sborník k 60. narozeninám Prof. Marie Bláhové. Praha 2007.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.08.2020 19:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu