Zdravotní pojištění ve světových válkách
Text dotazu
Dobrý den, mohli byste mi prosím pomoci s výběrem knížek, kde najdu jakékoliv informace o zdravotním pojištěním za 1. a 2. světové války? Nejsem vůbec úspěšná s nalezením jakýchokoliv informací k tomuto tématu v uvedených období. Předem děkuji a přeji krásný den.
Odpověď
Dobrý den, domníváme se, že k Vašemu tématu byste mohla využít následující publikace a články, záznamy monografií pocházejí z elektronického katalogu Národní knihovny ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc), články z Bibliografických databází Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz/):
* Historický vývoj zdravotního pojištění. In NĚMEC, Jiří. Principy zdravotního pojištění. Praha : Grada, 2008. 240 s. : il. ; 21 cm. ISBN 978-80-247-2628-1 (brož.)
* 50 let nemocenského pojištění. Praha : Ústřední svaz nemocenských pojišťoven, 1938. 67 s. : il. ; 19 cm
* Přehled dosavadní judikatury nejvyššího správního soudu republiky Československé k zákonům o nemocenském pojištění. Praha : Ústřední svaz českých nemocenských pokladen, 1923. 55 s. ; 8°. (Knihovna sociálního pojišťování ; čís. 9, rok 1923)
* SRNKA, Jiří. Nemocenské pojištění protektorátních příslušníků v Říši a související předpisy o říšských pojištěncích v Protektorátě a o protektorátních pojištěncích v Říši. [Praha] : Českomoravský Kompas, 1943. vii, 226 s. ; 18 cm. (Knihovna právnických aktualit Českomoravského Kompasu ; sv. 5)
* SINKULOVÁ, Ludmila. Lékaři, stát a zdraví lidu : Z historie zdravotní služby v českých zemích / [Autor:] Ludmila Sinkulová. Praha : SZdN, 1959 (Mír 03).  360, [2] s. : 24 s. příl. [37] s. fot. příl. ; 8°
Resumé: Dějiny zdravotnictví sledující postavení terénních lékařů za různých společenských poměrů a zabývající se právy a povinnostmi, hospodářským postavením a vlastní činností lékařskou po stránce veřejně zdravotnické i preventivní tohoto základního článku zdravotní služby. Vývojový přehled zachycuje obraz veřejného zdravotnictví za feudalismu, popisuje základy a vznik státní správy zdravotní a situaci od období národního obrození až k bojům o zestátnění obvodních lékařů první republiky a všímá si jmenovitě zdravotních zákonů a léčebné péče o dělnictvo.
* NIKLÍČEK, Ladislav. Čeští lékaři a povinné nemocenské pojištění v letech 1888-1938. Moderní dějiny 1, 1993, s. 69-97.
* NIKLÍČEK, Ladislav. Historie provokující současnost aneb Proměny nemocenského pojištění v letech 1888-1938. Dějiny a současnost. 15, 1993, č. 2, s. 24-28.
Další užitečné informace byste mohla nalézt také v obecnějších dokumentech:
* MARVAN, Miroslav et al. Dějiny pojišťovnictví v Československu. Díl 1. Do roku 1918. Praha, Novinář 1989 [vyd. 1990]. 364 s.
* MARVAN, Miroslav; CHALOUPECKÝ, Josef. Dějiny pojišťovnictví v Československu. 2. díl (1918-1945). Bratislava : Alfa Konti, c1993 (Bratislava : Svornosť). 426 s., [16] s. obr. příl. : il. (některé barev.), portréty, faksimile ; 31 cm. ISBN 80-88739-01-2 (váz.)
* SCHELLE, Karel; HRADEC, Milan. Historie právní úpravy pojišťovnictví.
Praha : Eurolex Bohemia, 2006. 122 s. ; 21 cm. ISBN 80-86861-52-X (brož.)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2009 15:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu