zdravotně orientovaný cestovní ruch
Text dotazu
Zajímal by mě pojem zdravotně orientovaný cestovní ruch. Co si vše pod tím představit? Existuje nějaká konkrétní knížka na toto téma?
Odpověď
Dobrý den,
dle výsledků vyhledávání v Online katalogu Národní knihovny (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), nebylo toto téma dosud uceleně zpracováno. Tento závěr potvrzuje i autorka  níže uvedené bakalářské práce.
Výkladový slovník cestovního ruchu uvádí k heslu "zdravotní cestovní ruch" následující vysvětlení:
" Zdravotní cestovní ruch ( nepřesně též zdravotní turistika; angl.. health tourism, healt-care tourism, medical tourism) forma cestovního ruch směřující především do lázní nebo rekreačních center, u níž hlavní motivací účasti je zlepšování zdravotního stavu návštěvníků,  a to nejčastěji pomocí kombinace zdravotní terapie a zdravotních služeb, pobytu v prostředí s léčebnými účinky ( podnebí, moře, koupele, léčivé prameny aj.), změny životosprávy, tělesného cvičení, diety a relaxačních programů aj. Zahrnuje také cesty za kvalitnější a/nebo levnější zdravotní péčí - provedení operací, dentální cestovní ruch (angl.. dental tourism, viz Leggat - Kedjarune 2009), reprodukční medicína aj. (Reed 2008)."
(ZELENKA, Josef a PÁSKOVÁ, Martina. Výkladový slovník cestovního ruchu. Kompletně přeprac. a dopl. 2. vyd. Praha: Linde Praha, 2012.  str. 644. )
Více informací a zdrojů k danému tématu nabízí bakalářská práce Venduly Bendové s názvem: Zdravotně orientovaný cestovní ruch:  https://www.vse.cz/vskp/show_evskp.php?evskp_id=25732
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.12.2012 15:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu