Druhá světová válka na Znojemsku
Text dotazu
Dobrý den,
kde byly pozice německých vojsk a kudy ustupovali? Pokud by byl odkaz např. na mapy, byl bych rád.
Odpověď
Vážený pane (...),
konec druhé světové války v českých zemích je sice poměrně dobře a hojně propublikován, nicméně pokud jde o zmapování událostí v jednotlivých mikroregionech či obcích, jsou informace roztříštěny do většího množství publikací nebo nejsou popsány vůbec a vyžadují archivní výzkum. V případě Znojemska byste našel poměrně detailně zpracované informace v publikaci:
SCHLIDBERGER, Vlastimil. Osvobození jižní Moravy v roce 1945. 2. rozšířené vydání. [Brno] : BC Logia service, s.r.o., [2020]. 246 s. ISBN:978-80-270-9484-4.
Její těžiště ale spočívá v regionu jižní Moravy.
Speciálně Znojemsku se věnují také starší tituly:
BÍNA, Zdeněk a JELÍNEK, Rudolf. Osvobození Znojemska Sovětskou armádou. Znojmo: Jihomoravské muzeum, 1980.
a
SLAVÍK, Milan (ed.). Dnes před 25 léty: osvobození Znojemska, bibliografie a výňatky z knih. Znojmo: Okresní knihovna, 1970.
S ohledem na skutečnost, že jde o bibliografii, mohl by vás posledně uvedený titul navést na další literaturu.
Z novější produkce by Vás mohla zaujmout kniha:
LYSÁK, Jiří. Z dějin Partyzánské družiny Josefa Hybeše. [Třebíč]: J. Lysák ve spolupráci s vydavatelstvím Akcent, 2011. ISBN 978-80-7268-891-3.
Působení partyzánské družny Josefa Hybeše je ale lokalizováno spíš do prostoru Ivančic a jižního okolí Brna.
Dále Vám doporučuji obrátit se s Vaším dotazem na Jihomoravské muzeum ve Znojmě (viz https://www.muzeumznojmo.cz/) či a na Státní okresní archiv Znojmo (viz https://www.statnisprava.cz/rstsp/adresar.nsf/i/15326)
Použité zdroje
https://vhupraha.kpsys.cz/
https://vufind.mzk.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Znojmo
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
30.10.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu