Ždírec, Žďár
Text dotazu
Co znamená slovo Žďírec?
Odpověď
Dobrý den, slovo ždírec se vyskytuje dnes zřejmě jen jako místní jméno. Jazykově jde o zdrobnělý tvar slova žďár. To patrně původně znělo zžár. A znamená vypálenou část lesa určenou k osídlení a polnímu hospodářství. Jde u těchto jmen zřejmě o osady původně vzniklé na místě vypíleného lesa.
prameny:
Slovník spisovného jazyka českého / za vedení Boh. Havránka ... [aj.] zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český ČSAV. -- 2., nezměněné vyd.. -- Praha : Academia, 1989. -- 8 sv. ; 22 cm
Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny / naps. Antonín Profous, Jan Svoboda, Vladimír Šmilauer. -- 1. vyd.. -- Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. -- 5 sv. ; 24 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2008 15:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu