původ názvů měst
Text dotazu
Dobrý den, potřeboval bych vysvětlit původ (jak v době vrcholného a pozdního středověku odvodili názvy níže uvedených měst): Žďírec, Kovářov, Chrást, Kácov, Klučenice, Oráčov.
Odpověď
Původ názvů Vámi zmínených obcí můžete nalézt na příklad v těchto publikacích:
PROFOUS, Antotnín, SVOBODA, Jan, ŠMILAUER, Vladimír. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. 5 sv.
LUTTERER, Milan Majtán, ŠRÁMEK, Rudolf. Zeměpisná jména Československa : slovník vybraných zeměpisných jmen s výkladem jejich původu a historického vývoje. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1982.
BOHÁČ, Pavel. Geografická jména České republiky = Geographical names of the Czech Republic. 1. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2002. 102 s.
Při hledání Vám mohou posloužit i obecné encyklopedie, doporučujeme zejména Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. Praha: J. Otto, 1888-1909. 28 sv.
Všechny tyto publikace jsou pro dostupné na příklad v Referenčním centru NK ČR. Referenční centrum je otevřeno od pondělí do soboty od 9.00 - 19.00.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.01.2008 18:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu