Zdenka Marčanová
Text dotazu
Dobrý den,
marně pátrám po přesném datu a místě narození a úmrtí knihovnice, literátky Zdenky Marčanové (dost možná, že se narodila v Přešticích, ale nepodařilo se mi toto potvrdit). Její mladší sestra Marie Marčanová (překladatelka z ruštiny a ukrajinštiny) se narodila ve Mšeně.
V databází národních autorit jsem k datu narození zjistila pouze únor 1896. V databází regionálních osobností Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje není k této osobnosti žádný záznam a rovněž v obdobné databází Knihovny města Plzně.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel ani nám se nepodařilo v podstatě zjistit více informací o Zdeňce Marčanové, kromě těch, které jste již sama uvedla. Jestliže se paní Marčanová narodila pravděpodobně v Přešticích, zkusili bychom se obrátit na místní knihovny či archivy. Ti by mohli mít případně nějakou regionální literaturu k tomuto tématu. Zasíláme odkaz na místní knihovnu http://knihovnaprestice.webk.cz/.
Případně městská knihovna v městě Mšeno : http://www.mestomseno.cz/index.php?cmd=page&id=155.
Nám se podařilo zjistit, že paní Marčanová, Z. žila také nějaké období na Rokycansku, podle článku z novin Žďár : Politický týdenník pro okresy Rokycanský, Zbirožský, Hořovický, Blovický, Kralovický z 12.4.1935. Zkuste se tedy obrátit i na knihovnu v Rokycanech: http://www.rokycany.cz/knihovna.asp.
Projité zdroje:
* Databáze autorit: http://aleph.nkp.cz/cze/aut
* Databáze World bibliographical Information System (WBIS) Online http://db.saur.de/WBIS/welcome.jsf (-> obsahuje biografické archivy obsahující životopisné informace o cca 5 milionech osobností všech povolání a hodností, je to online rejstřík k mikrofišové kolekci World Biographical Archive (přístup v Referenčním centru))
* GALSKÝ, Desider; ŽÁKOVSKÝ, Richard. Kdo je kdo ve 20. století. 1. vyd. Praha : Svoboda, 1967.
* Kdo je kdo 91/92. 1. díl (A-M). 1. vyd. Praha : Kdo je kdo, 1991. ISBN 80-901103-0-4.
* Churaň, Milan. Kdo byl kdo v našich dějinách ve 20. století. I. díl (A-M). Praha : Libri, 1998. ISBN 80- 85983-44-3.
* Kol. autorů. Kdo je kdo v České republice 94/95. Praha : Modrý jezevec, 1994. ISBN 80-901631-2-2.
* TŘEŠTÍK, M. (ed.) Kdo je kdo v České republice na přelomu 20. století : 5000 biografických hesel nejvýznamnějších osobností. Praha : Kdo je kdo, 1998. ISBN 80-902586-0-3.
* online katalog NK ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* systém Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.10.2013 15:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu