Zdenka Hásková - Dyková
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda se ve Vašich fondech nachází povídka "Babička", autorky Zdenky Háskové / manželky V. Dyka /. Nevím kdy, ani v čem vyšla, měla by se týkat autorčiných vzpomínek na pobyty u babičky v Držkově u Železného Brodu.Pokud by tato povídka byla nalezena, rád bych si ji u Vás objednal. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, ve fondu Národní knihovny ČR máme k dispozici pouze dvě knihy od Zdenky Háskové - prozaickou sbírku s názvem Mládí a sbírku poezie nazvanou Cestou.
V žádné z těchto publikací se Vámi zmíněná povídka nenachází. Podle Lexikonu české literatury Zdenka Hásková vydala knižně pouze tyto dvě publikace a dále překlad ze slovinštiny Pro blaho národa od Ivana Cankara (Praha : Tiskový výb. čs. sociálně dem. strany dělnické, [1907]. 110 s.).
Ostatní překlady (básně, povídky aj.) byly publikovány většinou časopisecky.
Zdenka Hásková byla převážně novinářkou a redaktorkou, přispívala např. do periodika Cesta (1918-23), Československá republika (od 1918), Lidové noviny (1906-12), Lumír (1904-38), Národ (1917-19), Nové Čechy (1918, vzpomínky na studia), Právo lidu (1913), Pražské noviny (1910-1918), Rudé květy (1908-11), Zlatá Praha (1902-15), Ženský svět (1902-27) aj. Je možné, že povídka Babička byla uveřejněna v některém z těchto periodik.
Existuje také soupis literární pozůstalosti Viktora Dyka a Zdenky Dykové-Háskové, kterou máme v NK ČR bohužel pouze v Národním konzervačním fondu, který není běžně přístupný. Je možné, že byste v něm mohl nalézt podrobnější informace:
BOROTOVÁ, Milena. Viktor Dyk, Zdenka Dyková-Hásková - literární pozůstalost : [Soupis]. Praha : Lit. archiv Nár. muzea, 1958. 9 s.
Ve fondu by dle Souborného katalogu ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc) tento svazek měla mít i Vědecká knihovna v Olomouci (http://www.vkol.cz,
http://aleph.vkol.cz/) a Slovanská knihovna NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=slov_titul_cz.htm,
http://sigma.nkp.cz/cze/slk).
Podrobnější informace by Vám mohl poskytnout ještě Ústav pro českou literaturu AV ČR (http://www.ucl.cas.cz/) nebo Památník národního písemnictví (http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz).
Použité prameny:
1) HÁSKOVÁ, Zdenka. Mládí. Praha : Grosman a Svoboda, [1909]. 163 s.
2) HÁSKOVÁ, Zdenka. Cestou. Praha : Ludvík Bradáč, [1920]. 28 s.
3) Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce. Sv. 2/I, H-J. Praha: Academia, 1993. Str. 85. ISBN 80-200-0468-8.
- obsahuje informace o životě Zdenky Háskové, přehled bibliografie i literatury o ní
4) MUKAŘOVSKÝ, Jan. Dějiny české litertury IV: literatura od konce 19. století do roku 1945. Praha: Victoria Publishing, 1995. Str. 174, 620. ISBN 80-85865-48-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2008 09:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu