Zdědění majetku v rodině po mém úmrtí
Text dotazu
Dobrý den, jsme dva sourozenci, já syn a sestra a máme pouze matku. Sestra se s námi nestýká a nekomunikuje. Potřeboval bych vědět komu po mé případné smrti připadne můj byt který vlastním a mé bankovní konto. Jestli automaticky vše matce nebo se o to bude muset dělit s mojí sestrou.
Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
na stránkách Notářské komory ČR, jsme nalezli toto:
,,Nový občanský zákoník stanoví nová pravidla dědění. Nyní se dědí na základě dědické smlouvy, ze závěti nebo ze zákona. Tyto dědické tituly mohou působit i vedle sebe. Dědic ustanovený dědickou smlouvou má nejsilnější postavení, má přednost jak před dědicem ze závěti, tak ze zákona. Druhým nejsilnějším dědickým titulem je závět, závětní dědic má tedy přednost před zákonným dědicem. Zůstavitel může na základě dědické smlouvy nebo závěti rozhodnout o svém majetku v zásadě libovolně. Omezen je jen právy tzv. nepominutelných dědiců, čili svých potomků, na povinný díl, který jim ze zákona náleží. Zůstavitel však může nepominutelného dědice ze zákonných důvodů vydědit a vyloučit jej tak z jeho práva na povinný díl.“
V odkazu níže, naleznete  Zákonnou dědickou posloupnost:
https://www.nkcr.cz/vasi-notari/detail/239_330-dedicke-pravo-zakonna-posloupnost-dedicu
Služba Ptejte se knihovny nenahrazuje právní služby, poskytuje informace, nikoli výklad a odborné právní služby.
Zdroje informací:
Notářská komora ČR
https://www.nkcr.cz/sluzby/dedicke-pravo/projednani-pozustalosti
Ze stránek generálního konzulátu ČR v New Yorku (primárně je text určen Čechům žijícím v USA, ale lze tam najít vysvětlení dědického řízení):
https://www.mzv.cz/consulate.newyork/cz/konzularni_a_vizove_informace/dedictvi/dedictvi_v_ceske_republice.html
Občanský zákoník 89/2012
ČÁST TŘETÍ - ABSOLUTNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA (§ 976 - § 1720)
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89#cast3
Vysvětlení pojmů s uvedenými příklady:
Darovací smlouva
https://www.nkcr.cz/sluzby/rodina-majetek-a-ochrana-prav/darovaci-smlouva
Závěť
https://www.nkcr.cz/sluzby/dedicke-pravo/zavet
Dědická smlouva
https://www.nkcr.cz/sluzby/dedicke-pravo/dedicka-smlouva
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.03.2023 09:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu