Zdanění neziskových organizací v zahraničí
Text dotazu
Dobrý den, sháním nějaké informace ohledně zdanění neziskových organizací v zahraničí (konkrétně DPH), můžete mi doporučit literaturu nebo nějaký odkaz, kde mohu tyto informace najít?
Odpověď
Níže naleznete pár tipů na vhodné dokumenty k Vašemu tématu jak z fondu CIKS VŠE, tak také z internetu. Velká část z nich má volně přístupné plné texty. Doporučuji Vám také prohlédnutí seznamů použité literatury u jednotlivých vysokoškolských kvalifikačních prací jako inspiraci pro případné další relevantní materiály k Vašemu tématu.
Při hledání Vašeho tématu, jak na volném webu, tak např. i v rámci Souborného katalogu VŠE (http://library.vse.cz) doporučuji použít např. následující termíny, které můžete také kombinovat s názvy různých zemí světa:
neziskové organizace
neziskový sektor
neziskovky
daně
zdanění
účetnictví
DPH
daň z přidané hodnoty
non-profit / nonprofit / not-for-profit
organization
institution
NPO
NGO
taxes
taxation
accounting
VAT
value-added tax
Příklady tištěných publikací ve fondu CIKS VŠE
Becker, Howard Paul a Terrano, Richard J. Not-for-profit reporting, GAAP plus tax, financial, and regulatory requirements 2009. Chicago: CCH, 2008. 1 sv. (v různém stránkování). ISBN 978-0-8080-9232-2.
Boukal, Petr. Nestátní neziskové organizace: (teorie a praxe). Vyd. 1. Praha: Oeconomica, 2009. 303 s. Vysokoškolská učebnice. ISBN 978-80-245-1650-9.
Fitříková, Dagmar a Musilová, Lydie. Průvodce DPH u neziskových subjektů 2013/2014. 2., aktualiz. vyd. Olomouc: ANAG, 2013. 575 s. Daně. ISBN 978-80-7263-833-8.
Freeman, Robert J. et al. Governmental and nonprofit accounting: theory and practice. 9th ed. Boston: Prentice-Hall, 2011. xxix, 849 s. ISBN 978-0-13-255272-1.
Granof, Michael H. Government and not-for-profit accounting: concepts and practices. 4th ed. Hoboken: John Wiley & Sons, 2007. xviii, 749 s. ISBN 978-0-470-08734-3.
Grobman, Gary M. The nonprofit handbook: everything you need to know to start and run your nonprofit organization. 5th ed. Harrisburg: White Hat Communications, 2008. 518 s. ISBN 978-1-929109-20-3.
Holcombe, Randall G. Writing off ideas: taxation, foundations, and philantropy in America. New Brunswick: Transaction Publishers, ©2000. x, 284 s. Independent studies in political economy. ISBN 0-7658-0680-0.
Papoušková, Zdenka. Daňový režim neziskových organizací v ČR a ve vybraných zemích EU. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. 173 s. Monografie. ISBN 978-80-244-1841-4.
Woleková, Helena et al. Neziskový sektor na Slovensku: ekonomická analýza. Bratislava: SPACE, 2000. 67 s. Tretí sektor a dobrovoĺníctvo; 6; 2000. ISBN 80-88991-02-1.
Příklady vysokoškolských kvalifikačních prací VŠE (plné texty jsou dostupné v rámci Souborného katalogu VŠE - http://library.vse.cz)
Jeřábková, Michaela. Harmonizace DPH z pohledu judikatury SDEU. Praha, 2013. Vedoucí práce Petr Toman.
Knedlíková, Jana. Harmonizace sazeb DPH v Evropské unii. Praha, 2012. Vedoucí práce Hana Zídková.
Neubauerová, Jana. DPH v EU - současný stav a možnosti změn. Praha, 2011. Vedoucí práce Leoš Vítek.
Sagokon, Evgeniya. Účetnictví veřejného a neziskového sektoru v Ruské federaci. Praha, 2013. Vedoucí práce Michal Svoboda.
Sloupová, Kateřina. Uplatňování DPH při poskytování služeb v rámci Evropy. Praha, 2012. Vedoucí práce Veronika Bauernöplová.
Příklady volně dostupných online zdrojů
Centrum pro výzkum neziskového sektoru
http://cvns.econ.muni.cz/
CHINA’S TAX RULES FOR NOT-FOR-PROFIT ORGANIZATIONS
http://siteresources.worldbank.org/INTCHINA/1503040-1122886803058/20601839/NPO_tax_En.pdf
DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY V NEZISKOVÉ ORGANIZACI
http://is.muni.cz/th/396980/esf_m/DP_Nechvatalova.pdf
A Guide to Tax Work for NGOs
http://www.internationalbudget.org/wp-content/uploads/A-Guide-to-Tax-Work-for-NGOs.pdf
"Nezisková organizace" a zahraniční daňové zákony
http://pravniradce.ihned.cz/c1-13873980-neziskova-organizace-a-zahranicni-danove-zakony
Taxation of non-profit organizations: Poland
http://eatlp.org/uploads/public/Reports%20Rotterdam/National%20Report%20Poland.pdf
Tax Information for Charities & Other Non-Profits
http://www.irs.gov/Charities-&-Non-Profits
VAT guidance for charities and not-for-profit organisations
http://www.hmrc.gov.uk/CHARITIES/vat/index.htm
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
17.01.2014 13:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu