závislost u osob s postižením
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat kde bych mohla najít statistiky závislostí u osob s
postižením. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď.
Jak jsem Vám již psala v předchozím informačním e-mailu, bohužel se nám nepodařilo dohledat statistky zabývající se závislostí u osob s postižením. Zdá se, že nejenom tyto statistiky, ale i ostatní dokumenty obecně (články, knihy) se v českém prostředí v podstatě nevyskytují.
Při vyhledávání statistik jsme se nejdříve zaměřili na drogovou závislost, která se nabízí jako nejlépe zmapovaná. Národní protidrogová centrála zveřejňuje každoročně výroční zprávy, jejichž součástí jsou i statistiky. Ty jsou rozděleny podle krajů a typů drog, co se populace týče, dělení je na mladistvé x dospělí, muži x ženy a národnosti. Výroční zprávy naleznete na adrese http://www.policie.cz/clanek/vyrocni-zpravy-annual-reports-jahresbericht.aspx . Můžete také zkusit projít bulletin, který NPC vydává, viz http://www.policie.cz/clanek/bulletin.aspx . Případně kontaktovat organizaci, zda-li má tyto informace či se problematikou závislostí u postižených osob zabývá (i záporný odpověď by byla ceněna), e-mailovou adresu naleznete na adrese http://www.policie.cz/clanek/narodni-protidrogova-centrala-kontakty-kontakty.aspx .
Dalším zajímavým zdrojem je Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti http://www.drogy-info.cz/ . I tato instituce vydává od doku 2001 pravidelné výroční zprávy, viz http://www.drogyinfo.cz/index.php/publikace/vyrocni_zpravy . Zpráva nabízí kapitolu "2. Užívání drog v populaci", konkrétně "2.3 Užívání drog ve specifických skupinách populace". Zde se ovšem zaměřuje pouze na užívání drog mezi dětmi v sociálně vyloučených romských lokalitách, užívání drog mezi řidiči a užívání drog v prostředí noční zábavy. Zajímavá je také kapitola 8. Sociální souvislosti užívání drog a resocializace uživatelů drog, kde však také nejsou osoby s postižením zmíněny. Podobně jako v předcházejícím případě můžete využít kontakt, zde především online poradnu http://www.drogy-info.cz/index.php/pomoc_a_podpora/on_line_poradny , příp. Knihovnu monitorovacího centra, která je ovšem neveřejná http://www.drogy-info.cz/index.php/publikace/knihovna .
Zprávy a statistiky naleznete také na portálu http://www.drogy.net , kde pod každou konkrétní drogou jsou odkazy i na statistiky, tedy ilegální drogy http://www.drogy.net/portal/ilegalni-drogy/ , nikotin http://www.drogy.net/portal/nikotin/ , alkohol http://www.drogy.net/portal/alkohol/ , jiné závislosti http://www.drogy.net/portal/ostatni .
Dále jsme se hledali publikace - knihy a články, které by se problematice závislosti u postižených osob věnovaly. Pro vyhledávání jsme využili online katalog NNK ČR (NKC), Souborný katalog ČR (SKC), Článkovou bázi ANL a Suborný katalog periodik (SKCP) - vše na adrese http://aleph.nkp.cz/F/ .
Vyhledávali jsme pomocí klíčových slov postižen*, mentáln* postižen*, fyzick* postižen*, drog*, alkohol*, závislost*, závisl* (* nahrazuje libovolný počet znaků, tedy jedná se o tzv. pravostranné rozšíření).
Mnoho jsme nenašli, hodit by se Vám však mohly:
* Semperfit : Měsíčník pro střízlivost těla i ducha. Krasová : Sdružení A-klubů ČR, 1992-2004. 10 sv. ISSN 1211-1147.
Klíčová slova: * zdravotnictví * zdravotně postižení * léčitelství * terapie
* drogy * alkoholismus * závislosti
* EISENMAN, Russel. Contemporary Social Issues : Drugs, Crime, Creativity and Education. 1. vyd. Ashland : BookMasters, 1995. 96 s.
Klíčová slova: * drogy * kriminalita * mentálně postižení * sociální problémy * tvořivost
Úspěšnější je již vyhledávání v licencovaných odborných online databázích, které pro své uživatele nabízí jak Národní knihovna ČR, tak i knihovny univerzitní nebo krajské. My jsme zde využili databázi EBSCO (uživatelé registrovaní v NK ČR mohou všechny databáze využít pomocí přímého přístupu z počítačů v NK ČR nebo prostřednictvím vzdáleného přístupu odkudkoli i mimo NK ČR, více informací na www: http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104) .
Příkladem uvádíme:
* SLAYTER, Elspeth; STEENTOD, Shelley A. Addressing Alcohol and Drug Addiction Among People With Mental Retardation in Nonaddiction Settings: A Need for Cross-System Collaboration. Journal of Social Work Practice in the Addictions; Jan-Mar2009, Vol. 9 Issue 1, p71-90, 20p. ISSN 1533-256X.
Klíčová slova: *ALCOHOLISM *DRUG addiction *PEOPLE with mental disabilities *DRUG abuse *SUBSTANCE abuse -- Treatment *MENTAL retardation
* TAGGART, Laurence. Listening to people with intellectual disabilities who misuse alcohol and drugs. Health & Social Care in the Community; Jul2007, Vol. 15 Issue 4, p360-368, 9p. ISSN 0966-0410.
Klíčová slova: *PEOPLE with mental disabilities *MEDICATION abuse *DRINKING of alcoholic beverages *DRUG abuse *MOTIVATIONAL interviewing * SUBSTANCE use
* MCGILLICUDDY, Neil B. A review of substance use research among those with mental retardation. Mental Retardation & Developmental Disabilities Research Reviews; 2006, Vol. 12 Issue 1, p41-47. ISSN 1080-4013.
Klíčová slova: *PEOPLE with mental disabilities *SUBSTANCE abuse *MENTAL retardation *CIGARETTE smokers *ALCOHOL *DRUG abuse
Doufáme, že Vám informace pomohly, přestože se nám požadovaná data nepodařilo dohledat. Jestliže údaje potřebujete k vysokoškolské práci, doporučujeme Vám také konzultaci s vedoucím Vaší práce.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.07.2011 15:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu