Zapsání jména do matriky
Text dotazu
Dobrý den, lze v ČR oficiálně pojmenovat dívku Jája? Dle statistik jsem v Praze našla jednu ženu jménem Jaja. Nebo lze ho schválit jako českou podobu indického jména Jaya? Odborný posudek bych si samozřejmě sehnala a zaplatila. Předem díky za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, jméno Jája je pouze domácká podoba jména Jana, Johana nebo také Jaroslava. Domácký tvar jména podle zákona o matrikách, jménu a příjmení č. 312/2013 Sb. použít do matriky nelze. Přesto doporučujeme obrátit se na příslušnou matriku, kde vám s výběrem poradí.
Podobné jméno by mohlo být, viz níže;  jsou to jména, která nejsou u nás sice běžná, jsou ale oficiální v jiných zemích a jsou uvedena v příručce o jménech KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. Praha: Academia, 2017:
anglická podoba je mimo jiné Jayne, Jaine, Jaina Jay - anglické obourodé jméno Jara - jedna z bulharských podob jména Věra.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
30.09.2022 16:56
Denisa Pešková píše:
Čtvrtek 31.10.2024 09:09
Dobrý den,
Ráda bych se zeptala, jestli je možné jméno Johana zapsat jako Johanka na matrice?
PSK - admin píše:
Pátek 01.11.2024 12:06
Dobrý den,
jméno Johanka patří mezi jména, která splňují z jazykového hlediska podmínky zákona o matrikách, jménu a příjmení (č. 301/2000), pro zápis do matriky tak není potřeba dalšího ověřování. Jedná se o z němčiny přejatou podobu ženského jména Jana, přičemž Johanka je staročeskou variantou běžnější Johany.
Zdroj:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. Praha: Academia, 2006, s. 100, 365, 369, 596. ISBN 978-80-200-1349-1. Dostupné také z: https://ndk.cz/view/uuid:37[…]cc6a-11e5-aabf-005056825209
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu