Zapalování lýtek - kdysi u chlapců
Text dotazu
Dobrý den,
chci navázat na dotaz "Zapalují se jim lýtka", viz https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/zapaluji-se-jim-lytka
(Prosím laskavého čtenáře, aby se na něj podíval, nechci to opakovat.)
Obdobnou odpověď na ta lýtka jsem četl od pana Karla Olivy, v knize Slovo nad zlato (rozhovory s Janem Rosákem, vydal Radioservis, Praha, 2020, viz: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]08944735&local_base=SKC ),
stručně shrnu: do 16.-17. stol., kdy lidi nebyli prudérní, se "zapaloval kep" a až někdy od 18. stol. se "zapalovala lýtka". A v této knížce je i přesněji specifikované to slovo "kep", pro zájemce uvedu - např. v prvním českém vědeckém časopise Krok je v r. 1823 jeho význam definován (cituji) jako "otwor rodjcjch audů".
Tím vyvstává následující otázka.
Jak je zřejmé, v době před "zapalováním lýtek" se kep mohl zapalovat jen dívkám a paním, mužům a chlapcům nikoliv. Ovšem těžko věřit, že jim by se milostná vzplanutí vyhnula a že by se jim nic nezapalovalo. Co tedy se jim zapalovalo?
Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
při hledání odpovědi na Vaši otázku jsme vycházeli mimo jiné z Vokabuláře webového https://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx:
kpen, -a/-u m.
(sr. Kep)
penis, mužský pohlavní úd
Zdroj: Elektronický slovník staré češtiny. Praha, oddělení vývoje jazyka Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., 2006–, přístupné online: http://vokabular.ujc.cas.cz (verze dat 1.1.23, citován stav ze dne 8. 8. 2023).
Kep lůno, klín, žen. pohlav. orgán, vagína, vulva, vnější rodidla Kpen penis, mužský pohlavní úd Cunus kep varlata, genitálie
Zdroj: Staročeský slovník. Praha: Academia, 1968 - 2008.
Gebauer, J. Slovník staročeský. Praha: Čes. akademie..., 1903, 1916, 1970.
Zapalovat lýtka se mohou i mužům, jak dokládají níže uvedené zdroje:
„Veliká bouře hormonů je na začátku puberty. Ale přichází i později. Mužům se po padesátce zapalují lýtka častěji a rychleji než ženám,“ dodává sexuoložka Laura Janáčková.
https://dvojka.rozhlas.cz/lytka-se-nam-mohou-zapalovat-i-v-pozdejsim-veku-rika-sexuolozka-laura-janackova-8498433
Ukázky z textů, zapalování lýtek není jen doménou děvčat...
Zapalují se jak třešně chrupavky, zatrolené holky. Zrádná cháska, zvláště ženy. Sotva se tomu začnou zapalovat lýtka, začínají se stávati ženami. Tady jsou chlapci a dívky, zapalují se k milování a manželství.- Čerpáno z:  Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1953-1955. sv. 7, s. 1099. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:0f32c05b-e68b-4b13-84c1-52dd6309a4ad
Další text, kde je v souvislosti se 'zapalováním lýtek' zmiňován i chlapec:
...Roztěkaný a impulsivní cejlonský mladík na této zvláštní  "umprumce" nachází svobodu,...- Začínají se mu zapalovat lýtka, avšak co si počít, když cejlonský mrav nedovoluje mladým lidem volně korzovat po ulicích...
Vážnější milostný vztah — veřejně demonstrovaný — je zvláště v období puberty nemožný. Ne náhodou řada chlapců hledá první zkušenosti u prostitutek...v neveřejných veřejných domech...
Čerpáno z: KŘESŤAN, Rudolf. Mokada vune. Mladý svět: týdeník. Praha: Mladá fronta, 10.3.1970, 12(10), s. 14. ISSN 0323-2042. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:49bcd7b0-72b4-11e4-85f4-5ef3fc9ae867
...že by se chlapcům, mužům zapaloval - viz níže - bohužel nemůžeme doložit, v literatuře jsme toto spojení nenašli.
kpen (?): vulva vateň, hrma burgulium, *salulus kpen, řit culus, děloha matrix atd.; 1219 - souvisí patrně s kep, v. t., a tedy z *kъpьn-.
Zdroj: Gebauer, J., Slovník staročeský, I–II. Praha: Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění a Česká grafická společnost Unie, 1903 a 1916; Praha: Academia, 1970.
https://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx
Další názory:
... zapalující se lýtka – úsloví, které se týká zvýšené sexuální žádostivosti vlivem hormonálních změn, které se objevují u dospívajících.
Zapálit, metaforické vyjádření pro hoření – dostat se do citového pohnutí, zanícení,..
Zmínky o některých částech těla byly tabu, takže čeština si vybrala pro milostné vzplanutí jiné slovo, které zastupovalo pohlavní ústroji, lůno...
Dnes je kep zastaralý výraz, který se k nám dostal z polštiny (kiep - blázen).
Výraz se začal používat pro pojmenování hlupáka jako kepský. Dodnes na Moravě např. v lašském nářečí = špatný, hlupák apod.
CHLOUPEK, F. Knížka o češtině. Praha: Odeon, 1974.
D. Moldanová uvádí od slova kep (lůno), nebo lašského kep (hlupák) příjmení Kep(p), Kepka, Kepák, Kepský – vznik už v r. 1415.
Zdroj: https://www.odpovedi.cz/otazky/proc-se-rika-ze-se-nekomu-zapaluji-lytka
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.08.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu