západní tisk v Československu
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda a jaký "západní" tisk vycházel v Československu v 50. a 60. létech 20. st., resp. jaký tisk je k nalezení, který vycházel mimo Československa té doby, ale událostí z ČSR reflektoval a předkládal tím jinou, než jen oficiální - komunistickou stranou povolenou, realitu?
Děkuji za odpověd,
Odpověď
Dobrý den,
exilových periodik vydávaných po roce 1945 mimo území Československa bylo poměrně velké množství. Jejich přehled nabízejí mimo jiné následující knihy:
* DUBEN, Vojtěch N. Český a slovenský tisk v zahraničí: 1945-1975. Washington: vl.nákl., 1976. 115 s.
* FORMANOVÁ, Lucie, GRUNTORÁD, Jiří a PŘIBÁŇ, Michal. Exilová periodika: katalog periodik českého a slovenského exilu a krajanských tisků vydávaných po roce 1945. Vyd. 1. Praha: Ježek, 1999. 503 s. ISBN 80-85996-24-3.
* PŘIBÁŇ, Michal. České krajanské a exilové noviny a časopisy po roce 1945. 1. vyd. Olomouc: Centrum pro československá exilová studia, 1995. 196 s. ISBN 80-239-0389-6.
Další doporučená literatura k tématu:
* PREČAN, Vilém, ed. Hluboká stopa: nezávislá revue Skutečnost 1949-1953 = [A lasting impression: the independent periodical Skutečnost (Reality)]. Praha: Československé dokumentační středisko, 2008. lvi, 648 s. Dokumentace československého exilu 1948-1989 = Documenting Czechoslovak exiles 1948-1989; sv. 3. ISBN 978-80-904228-0-3.
* LEDERER, Jiří, ed. Svědectví Pavla Tigrida. 1. vyd. Mnichov: Opus bonum, 1982. 173 s.
K dohledání další literatury k tématu můžete použít  Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc  a Jednotnou informační bránu: http://www.jib.cz .  Články lze dohledat prostřednictvím výběrové databáze ANL : http://www.jib.cz . Využít též můžete online databáze Ústavu pro českou literaturu AV ČR: http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze a Historického ústavu AV ČR: http://biblio.hiu.cas.cz/ .
Exilové a samizdatové literatuře se v České republice věnuje specializovaná knihovna Libri prohibiti: http://libpro.cts.cuni.cz/
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2013 13:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu