západní civilizace, globální Jih
Text dotazu
Dobrý večer,
chtěla bych Vás poprosit o doporučení literatury, z které bych mohla čerpat při vymezení pojmů: "západní civilizace," "globální Jih" a "rozvojové/humanitární projekty". Předem moc děkuji,
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za zdržení v odpovědi, které bylo dáno provozními důvody. Pomocné by Vám mohly být následující publikace:
HORKÝ, Ondřej. Česká rozvojová spolupráce: diskurzy, praktiky, rozpory. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON), 2010.
DUŠKOVÁ, Lenka et al. Encyklopedie rozvojových studií. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011.
JENÍČEK, Vladimír a FOLTÝN, Jaroslav. Globální problémy světa: v ekonomických souvislostech. Praha: C.H. Beck, 2010.
ADAMCOVÁ, Lenka a kol. Úvod do rozvojových studií. Praha: Oeconomica, 2006.
HOCH, Tomáš. Základy rozvojové pomoci. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2007.
BAUMAN, Zygmunt. Globalizace: důsledky pro člověka. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 1999.
DLOUHÁ, Jana, ed., DLOUHÝ, Jiří, ed. a MEZŘICKÝ, Václav, ed. Globalizace a globální problémy: sborník textů k celouniverzitnímu kurzu "Globalizace a globální problémy" 2005-2007. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Centrum pro otázky životního prostředí, 2006.
HARRINGTON, Austin a kol. Moderní sociální teorie: základní témata a myšlenkové proudy. Vyd. 1. Praha: Portál, 2006.
MEZŘICKÝ, Václav, ed. Perspektivy globalizace. Vyd. 1. Praha: Portál, 2011.
NAÍM, Moisés. Černá kniha globalizace. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2008.
JUVIN, Hervé. Globalizovaný Západ : Polemika o planetární kultuře. Praha : Prostor, 2010.
BUDIL, Ivo T. Zakladatelé Západu a poslední člověk : esej o zrodu a zániku západní civilizace. Ústí nad Labem : Dryada, 2007.
BARŠA, Pavel. Západ a islamismus : Střet civilizací, nebo dialog kultur? Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2001.
Další literaturu si můžete vyhledat sama v elektronickém katalogu NK (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc), a to zadáním klíčových slov do vyhledávacího formuláře.
Dále doporučujeme se také podívat do Souborného katalogu České republiky (http://aleph.nkp.cz/cze/skc) a do databáze ANL – články v českých novinách, časopisech a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl). Princip vyhledávání je stejný jako v případě elektronického katalogu. Jednotlivá periodika si následně můžete objednat do studovny prostřednictvím elektronického katalogu Národní knihovny.
Početné (především cizojazyčné) odborné články najdete rovněž v licencované databázi Ebsco. S databázi Ebsco můžete pracovat na počítačích v Národní knihovně, případně po přihlášení na stránkách http://han.nkp.cz i prostřednictvím vzdáleného přístupu (přihlašovací údaje jsou stejné, jako v případě objednávání z elektronického katalogu NK). Pokud jste studentkou Univerzity Karlovy, můžete se k této a dalším oborovým databázím přihlásit i přes Portál elektronických zdrojů UK (http://pez.cuni.cz).
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.05.2014 14:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu