Žánr detektivní
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jaká kniha(kdo a kdy ji napsal) je považována za první detektivní knihu. V jakém století a jaké myšlenkové proudy byly pro daný věk charakteristické? Prosím, kdy se rodí žánr \"detektivky\"? Moc Vám děkuji za odpověď. Děkuji za Váš čas a ochotu.
Odpověď
Dobrý den,
za zakladatele detektivního žánru je označován Edgar Allan Poe (1809-1849), který mezi roky 1840-1845 napsal pět detektivních povídek: Vraždy v ulici Morgue, Záhada Marie Rogetové, Odcizený dopis, Vrah jsi ty!, Zlatý brouk.
Poe ovšem navazoval na ve své době oblíbené kriminální příběhy. Od konce 18. století vycházely tzv. pitavaly (podle autora prvního z nich francouzského advokáta Fr. Gayot de Pitavala) - soubory pozoruhodných kriminálních případů. Poe je pokládán za zakladatele žánru v tom smyslu, že určil některá základní pravidla a postupy. Émile Gaboriau (1832-1873) pak Poeův typ povídky využil v románu Případ vdovy Lerougeové (1866), který je zřejmě prvním detektivním románem.
Význačným myšlenkovým a kultruním proudem, který ovlivnil také Poea byl v 19. století romantismus, detektivní žánr má ale v řadě ohledů blízko k realismu - zejména realitou či realističností zločinu. Josef Škvorecký nicméně podotýká, že detektivka není až tak realistická a že tento žánr je především určitou hrou s vlastními pravidly; což pro klasická díla žánru skutečně platí.
Prameny:
Encyklopedie literárních žánrů / Dagmar Mocná, Josef Peterka a kol.. -- 1. vyd.. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 2004. -- 699 s. ; 24 cm
Nápady čtenáře detektivek a jiné eseje / Josef Škvorecký ; [vybral, uspořádal, komentář napsal a rejstřík sestavil Michael Špirit]. -- Vyd. v tomto uspořádání 1.. -- Praha : Ivo Železný, 1998. -- 277 s. ; 21 cm
Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky / Edgar Allan Poe ; [z angličtiny přeložil a poznámkami opatřil Josef Schwarz, doslovJosef Škvorecký]. -- Vyd. v MF 1.. -- Praha : Mladá fronta, 1964. -- 174 s. ; 21 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2007 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu