zaniklá výroba ve Znojmě
Text dotazu
Dobrý den. Ve městě Znojmě je v domovním bloku
omezeném ulicemi Sokolská, Coufalova a Tyršova vysoký cihlový tovární komín.
Po jeho účelu už pátrám asi rok, ale dosud se mi jej nepodařilo zjistit.
Pokud by se to podařilo vám, tak bych byl moc rád. Za vaši odpověď předem
srdečně děkuji a jsem s pozdravem
Odpověď
Dobrý den,
nevíme, jestli jste ze Znojma, ale nejlepší by bylo kontaktovat tamější instituce, např.:
-muzeum Znojmo, http://www.znojmuz.cz/
-knihovna Znojmo, http://mestska-knihovna-znojmo.trade.cz/
-městský úřad Znojmo, http://www.znojmocity.cz/mestsky-urad/ms-1056/p1=1056 .
Nám se podařilo zjistit, že ve Znojmě byla založena v roce 1878 dnešní znojemská keramická a.s., dříve Keramické továrna Ditmar. Jejím zakladatelem a prvním majitelem byl bývalý setník c.k. rakousko - uherské armády Dr. Rudolf Ditmar. Vlastní výstavba továrních objektů začala o rok později, t.j. v roce 1879, a trvala přesně rok, takže v roce 1880 zahájil podnik provoz.
Z dobové fotografie je patrné, že továrna měla 3 komíny, a je možné, že Vámi zmiňovaný komín je jedním z nich.  http://www.znojmocity.cz/dejiny-keramickeho-prumyslu-na-znojemsku/d-1208/p1=1002
http://web.sks.cz/prace/salomoun/salomoun.htm
doporučujeme Vám následující literaturu :
-750 let města Znojma : Stručná historie a výběrová bibliogr. / [Naps.] Vědomil Vildomec ; [Předml.:] Jan Hanzálek. -- Znojmo : Vzorná okr. knihovna, 1976.
-77 divů Znojma : Znojmo - město s přívlastkem : víno, historie, turistika / [autor textu Jiří Kacetl]. -- Znojmo : Znojemská beseda, 2008. -- 51 s.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.07.2011 14:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu