zanedbalý
Text dotazu
Jaký význam má slovo zenedbalý?
Odpověď
Dobrý den, slovo "zanedbalý" vysvětluje Příruční slovník jazyka českého takto:
"Zanedbalý - zevně neupravený, zchátralý, zanedbaný. Zahrádka byla zanedbalá.(Ner.) - nevzdělaný, zaostalý. Na opravy vnitřní zanedbalé společnosti nelze pomysliti.(Klac.) Leč zanedbalý v díle nezdál se žádnému mistru dostatečným dělníkem. - nevycvičený. - opomíjený, opominutý:
Spisovatel zřetel rolníkův k tomuto zanedbalému pramenu živnostnickému obrátil. (Kras.Čas.)" ( Příruční slovník jazyka českého. 7.sv. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.s.1068-1069. )
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost vysvětluje pouze slova zanedbat a zanedbaný. "Zanedbat -1.z nedbalosti nesplnit, nedodržet, opomenout: zanedbat svou povinnost, zanedbat základní pravidla opatrnosti 2.zameškat, zmeškat: žák zanedbal pro nemoc mnoho učiva. 3. nechat bez (potřebné) péče: zanedbat, děti, rodinu; zanedbat talent; zanedbat nemoc. 4. nevzít v úvahu (jako nevýznamné): tyto odchylky možno zanedbat. Zanedbaný - prozrazující nedostatek péče: zanedbaný oděv (sešlý); zanedbaný byt, zanedbané zemědělství; zanedbaná mládež" ( Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost.2., opr. a dopl. vyd. Praha: Academia, 1994. ISBN 80-200-0493-9 (váz.), s.545 )
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.01.2008 11:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu