Zamini
Text dotazu
Proč se pro označení ministerstva zahraničí používá někdy termín zamini? Kde a kdy se vzal?
Odpověď
Dobrý den,
Zamini je vžité zkratkové slovo s významem: Ministerstvo zahraničních věcí. Je zavedené, běžné, uvedené např. i ve slovníku mezi zkratkami a akronymy. Kdo ho kdy začal jako první používat, ale dohledáme velmi těžko. Je doloženo, že se používalo už ve dvacátých třicátých letech minulého století. Název Zamini citoval i Jazykový koutek Československého rozhlasu v padesátých letech: "Na rozdíl od ruštiny je však u nás obvyklé jenom tvoření zkratek ze začátečních písmen slov skládajících příslušné pojmenování, kdežto tvoření zkratek ze začátečních slabik je řidší a užívá se to spíše jen při tvoření vlastních jmen jako názvů podniků nebo jako zvláštních adresních značek pro telegramy, na příklad Zamini pro telegrafy adresované našemu ministerstvu zahraničních věcí a našim zastupitelským úřadům v cizině..."
Zdroj: Jazykový koutek Československého rozhlasu. Praha: Slovan. nakl., 1951.
Telegraf.  adresa všech zastupitelských úřadů Československé republiky je Zamini; tedy Zamini Washington = vyslanectví Československé republiky v..., Zamini München = konzulát Československé republiky v Mnichově...
Zdroj: PLACHT, Otto. Předpisy pro vysoké školy republiky Československé. Praha, 1932.
Např. Zamini Teherán - je použito v adresáři Organizace československého státního zřízení: přehled státních úřadů a veřejných institucí s rozvrhem jejich agend. Praha: Orbis, 1946.
KOPECKÝ. Emil V. Zmatek zkratek: seznam zkratek a značek pro každého. Praha: E. V. Kopecký, 1947.
Zamini - ministerstvo zahraničních věcí ( telegrafická značka); "...dnes je také československé Zamini, i když ta zkratka platí jen pro telegrafickou adresu..."
KOPTA, Josef. Cesta do Moskvy. Praha: Čin, 1928.
Dále použito v: Z lánského deníku: 1929 - 1937. Praha: Radioservis, 1997.
Použití zkratkového slova Zamini je doloženo i v adresářích z roku 1927 nebo v periodiku Večerní list z 12.9.1928: "Zamini, Berlín. Dodati dru Běhounkovi..." (telegram)
Dále čerpáno z: KOS, Zdeněk. Zkratky, značky, akronymy. Praha: Horizont, 1983.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.07.2014 09:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu