Zámek Čestice
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o radu ohledně historie zámku Čestice (okres Strakonice). Hledám
informace o tom, kdo přesně zámek postupně vlastnil v průběhu 18. století a také kdo byl na zámku správcem - purkrabím, je-li vůbec možné tyto informace někde najít.
Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
August Sedláček ve své knize "Hrady, zámky a tvrze Království českého. Díl jedenáctý, Prácheňsko" uvádí následující informace o majitelích tvrze a zámku Čestice v 18. století:
"1690 prodán Petrovi Hynkovi z Říčan a manželce jeho Žofii Terezii Říčanské rozené Borynce ze Lhoty. Po šesti letech zemřel Petr a polovice jeho dostala se jeho bratřím, avšak Žofie ji koupila. Po ní následoval r. 1703 Karel Šebastian z Říčan, jenž prodal Čestice (r. 1745) Mikuláši Malovci z Chýnova, jehož potomstvu do r. 1798 patřily. Od těch dob se tu mnoho rodů vystřídalo."
(původní vydání z roku 1897 je volně dostupné v rámci systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/30631270 )
Informace uvedené v knize "Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku" jsou obdobné výše uvedeným, i když se v některých datech a jménech trochu liší. Dle tohoto zdroje byly Čestice v majetku rodu Říčanů do roku 1835, kdy je koupil Václav Arnošt Malovec z Chýnova a Vimperka. Jeho potomci drželi statek do roku 1800. (dalšími majiteli byli: František Sickingen (vlastnictví v letech: 1800 - 1801), Josef Baumbas (od r. 1801 - ?, poté se majitelé často střídali).
Více informací o majitelích zámku by Vám mohlo poskytnout Regionální muzeum v Česticích:
http://cestice.cz/index.php?view=venueevents&id=3%3Azamek_muzeum&option=com_
eventlist
Některé zajímavé informace by mohla obsahovat "Kronika obce Čestice":
http://digi.ceskearchivy.cz/DA?lang=cs&menu=0&doctree=1kjoclf&id=102
Použitá literatura:
* SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Díl jedenáctý, Prachensko. 3. vyd., v Argu 1. Praha : Argo, 1997. ISBN 80-7203-140-6.
*  Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 5., Jižní Čechy.
1. vyd. Praha : Svoboda, 1986.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2012 11:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu