zámecká knihovna v Bečově
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mne osud zámecké knihovny v Bečově nad Teplou po roce 1945, kdy byl zámek znárodněn a byla v něm umístěna škola. Knihovna se musela zřejmě umístit do jiného objektu. Dají se o tom zjistit nějaké bližší informace?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
knihovnu zámku Bečev nad Teplou má ve své péči  Oddělení zámeckých knihoven Knihovny Národního muzea.
Počátky zámku Bečov nad Teplou se kladou k roku 1753. Tehdy nechal Dominik Ondřej z Kounic postavit v blízkosti nevyhovujícího zpustlého hradu barokní zámek. Nynější zámek je obdélná dvoupatrová budova s kamenným ostěním a trojúhelníkovým štítem na zdi. Syn Dominika Kounice prodal v roce 1813 Bečov Friedrichovi de Beaufort-Spontini (1751-1817), jehož rod byl posledním šlechtickým držitelem Bečova (do r. 1945).
V Bečově byla knihovna uložena na dvou místech. Mladší část byla v 'horním hradě', starší v 'dolním zámku' v hojně vyřezávaných klasicistních knihovních skříních. Obě knihovny byly v roce 1950 sloučeny a dnes již nelze zjistit, které knihy pocházejí z hradní a které ze zámecké knihovny. Celkově obsahuje dnešní bečovská knihovna přes 17000 svazků, z toho téměř 50 rukopisů, 2 tisíce starých tisků a asi 15 tisíc tisků 19. a první poloviny 20. stol. Nejstarší část zámecké knihovny je označena heraldickým exlibris Beaufortů z konce 18. stol. Tímto exlibris jsou označeny knihy ze 16-18 stol., převážně jazykově francouzské, zaměřené na historii a geografii (např. Opera omnia J.Lipsia, Anverpiae 1637). Vedle knih obsahuje knihovna také hudebniny (převážně přelom 19. a 20. stol.), mapy, a nejrůznější periodika.
V zámku je rovněž umístěn relikviář svatého Maura, podle některých zdrojů druhá nejcennější (movitá) památka v Česku.
Zdroj :
https://www.zamek-becov.cz/cs/akce/23354-objevte-zamecke-knihovny-ceske-republiky
https://www.nm.cz/knihovna-narodniho-muzea/oddeleni-zameckych-knihoven#o-nas
http://www.castles.cz/zamek-becov-nad-teplou/galerie-obrazky-interiery.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Be%C4%8Dov_nad_Teplou
doporučená literatura :
LIFKA, Bohumír. Zámecké, hradní a palácové historické knihovny českých zemí ve sféře Národního musea. Praha : 1955.
MAŠEK, Petr. Zámecká knihovna v Bečově. Praha : Miscellanea, 1993.
Pánková, Kateřina - Wizovský, Tomáš : Rodové sbírky vévodské rodiny Beaufort-Spontin v Bečově nad Teplou. ZPP 71, 2011, č. 2, s. 85-89. Rés. něm. s. 148, angl. s. 150. Die Familliensammlungen des Herzoghauses Beaufort-Spontin auf Bečov nad Teplou.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.05.2012 07:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu