založení Národní knihovny
Text dotazu
Dobry den, potrebovala bych zjistit rok zalozeni Narodní knihovny, mam na mysli instituci knihovny, ne od kdy vystupuje pod dnesnim nazvem. Je to rok 1781? Dekuji za odpoved.
Odpověď
Narodni knihovna jako instituce byla zalozena dekretem cisarovny Marie Terezie z 6. unora 1777 jako Verejna c. k. univerzitni knihovna, podlehajici statu. Knihovna ovsem vznikla drivejsich sbirek jezuitu, sloucenim s Novou karolinskou knihovnou (zverejnenou jiz r. 1726). Zalozeni knihovny inicioval Frantisek Josef hrabe Kinsky a pripojil k ni svou osobni knihovnu i knihovnu rodu Kinskych. Rok 1781 se vztahuje k cinnosti K. R. Ungara, ktery byl v cele knihovny od r. 1780. Ungar vytvarel tzv. Narodni knihovnu (Bibliotheca nationalis), tj. sbirku jazykove ceske a slovenske literatury. Pro jeji doplnovani vymohl na zemskem guberniu narizeni o povinnem vytisku, a to r. 1781. Podle knihy: P.Voit, Prazske Klementinum, Praha 1990, s. 85.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2008 08:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu