Zakopaný pes
Text dotazu
Jak vzniklo ustálené spojení "hledat zakopaného psa" a co přesně znamená?
Odpověď
Dobrý den,
rčení zakopaný pes v přeneseném slova smyslu znamená: Tady to je, tady je to tajemství, tady je vtip celé věci.
První verze příběhu, při kterém toto přísloví mělo vzniknout říká, že poté, co v New Yorku zemřela bohatá vdova,  všechno jmění odkázala svému milovanému psu. Advokátní kancelář jako vykonavatelka poslední vůle měla na starost to, aby  pes Boby dožil pod lékařským dohledem v pohodlí a péči, stejné jakou ho zahrnovala ona. Ošetřovatel byl povinen psovi třikrát denně předložit  vybranou krmi včetně předkrmu a moučníku, odpoledne mu předvést zábavný televizní pořad a večer před spaním přečíst několik kapitol z detektivky. To všechno za pouhých 30 000 dolarů roční odměny.
Druhá verze příběhu uvádí, že v polovině 17. století v Duryňsku na zámku Wegenheimu choval tamější hrabě psa, kterého nade vše miloval. Ten pes se jmenoval Štucl. Když pes pošel stářím vypravil se milý hrabě za knězem a požádal ho o pohřbení na místním hřbitově. Kněz se ale zdráhal, že by šlo o znesvěcení místa posledního odpočinku a poslal ho za město, kde sídlila jakási sekta.
„A myslíte, že jim bude pytlík zlaťáků stačit?“ zeptal se hrabě.
„Cože? Pytlík zlaťáků? To jste měl říct hned, že váš pes byl katolík!“ (Pozn.: A tak mimo osvětlení rčení zakopaný pes, zde navíc nalézáme i historický původ známé anekdoty.)
Tak se stalo, že Štucl byl na hřbitově nakonec pohřben, ale farář si vymínil, že nebude mít žádný náhrobek. Nakonec se to ale mezi lidmi stejně rozneslo. Když se zvěst dostala až k vévodovi Arnoštu Zbožnému, ostře proti znesvěcení svatého pole protestoval a hrabě musel nechat psa vykopat. A tak roku 1660 pochoval svého miláčka nedaleko svého zámku a na náhrobek dal vytesat slova: …tady jest byl pes zakopán, Štucl byl jmín zde pochován. Ustálené slovní spojení zakopaný pes se používá dodnes.
zdroj :
J.Pokorný. Zakopaný pes. Praha : Albatros, 1976
http://www.e-kniha.com/proc-a-kde-je-zakopany-pes.html
Částečnou odpověď na Váš dotaz  naleznete také v archivu služby Ptejte se knihovny :
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/puvod-uslovi-kde-je-zakopany-pes/?searchterm=zakopaný pes
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.05.2014 15:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu