Zákoník práce před rokem 1989
Text dotazu
Změny délky mateřské dovolené uvedené v Zákoníku práce před rokem 1989, konkrétně - dítě narozené v květnu 1986 - zákonná délka mateřské dovolené. Děkuji
Odpověď
Dobry den, k zodpovezeni Vaseho dotazu cituji z elektronicke sbirky zakonu (ASPI).
Domnivam se, ze Vas mohou zajimat § 157 - 158 z platneho Zakoniku prace
(65/1965 Sb.) v roce 1986.
Vyhledani a text 65/1965 Sb. - stav k 31.12.1988
§ 157 (1) V souvislosti s porodem a peci o narozene dite nalezi zene materska dovolena po dobu 28 tydnu; porodila-li zena zaroven dve nebo vice deti nebo jde-li o zenu osamelou, nalezi materska dovolena po dobu 37 tydnu.
(2) K prohloubeni materske pece o dite je organizace povinna poskytnout zene, ktera o to pozada, dalsi materskou dovolenou az do dvou let veku ditete. Tato dovolena se poskytuje v rozsahu, o jaky matka zada, zpravidla vsak vzdy nejmene na dobu jednoho mesice.
(3) Po dobu materske dovolene a dalsi materske dovolene nema pracovnice narok na mzdu. Hmotne zabezpeceni po dobu materske dovolene upravuji predpisy o nemocenskem pojisteni, ktere tez stanovi, v kterych pripadech, za jakych podminek a po jakou dobu nalezi hmotne zabezpeceni i v dobe dalsi materske dovolene.
§ 158 (1) Materskou dovolenou zena nastupuje zpravidla od pocatku sesteho tydne pred ocekavanym dnem porodu, nejdrive vsak od pocatku osmeho tydne pred timto dnem.
(2) Vycerpa-li zena z materske dovolene pred porodem mene nez sest tydnu, protoze porod nastal drive, nez urcil lekar, nalezi materska dovolena ode dne jejiho nastupu az do uplynuti dob stanovene v § 157 odst. 1. Vycerpa-li vsak zena z materske dovolene pred porodem mene nez sest tydnu z jineho duvodu, poskytne se ji materska dovolena ode dne porodu jen do uplynuti 22 tydnu, popripade 31 tydnu, jde-li o zenu, ktera porodila zaroven dve nebo vice deti, nebo o zenu osamelou.
Pokud byste potrebovala odbornejsi pravni pomoc, musite se obratit na prislusnou instituci (pravnici, pravni poradna apod.).
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.03.2009 15:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu