Zakladatel knihovny v Kutné Hoře
Text dotazu
Která osobnost /osobnosti stojí za založením kutnohorské knihovny?
Odpověď
Dobrý den,
zakladatelem knihovny v Kutné Hoře byl Med. Dr. Josef Jaromír Štětka (15.7.1808-10.4.1878), který přišel do Kutné Hory roku 1835, aby se tu usadil jako praktický lékař. Od r. 1843 se snažil o založení knihovny. Byl si vědom její důležitosti pro povznesení kulturní úrovně nejširších lidových vrstev. 27. června 1848 dostal od magistrátu povolení ke zřízení městské knihovny.
Od r. 1841 měl znamenitého a oddaného spolupracovníka Petra Pavla (Miloslav bylo jeho literární jméno) Veselského (1.7. 1810-9.7.1889), autora "Základní knihy kněhowny městské na Horách Kuttnách".
Použité zdroje
MĚSTSKÁ VEŘEJNÁ KNIHOVNA. Sto let veřejného knihovnictví v Kutné Hoře: 1848-1948. Kutná Hora: nákl. vl., 1949, v tir. 1948. 25, [2] s.
http://www.knihovna-kh.cz/content/historie
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Kutná Hora
Knihovna
Městská knihovna Kutná Hora
Datum zadání dotazu
19.04.2017 14:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu