žaket
Text dotazu
Dobrý den,
Rád bych se zeptal, jestli se k žaketu nosily normální kalhoty(jako k obleku) nebo byly jiné?
A také jestli se nosila jak buřinka tak cylindr.
Děkuji moc,
Odpověď
Dobrý den,
pro přesné informace jsme sáhli k osvědčenému přednímu odborníkovi na etiketu panu Ladislavu Špačkovi.
Žaket je dlouhé sako s plnými přednicemi šikmo ubíhajícími ke stranám, které mělo jakoby odstřižené a zakulacené šosy, proto se mu říkalo "cutaway". Sako mohlo být černé nebo šedé, i kalhoty mohly být černo-šedě proužkované, případně mohly být šedé jako sako. Vesta byla šedá, nebo tak zvaně buff, béžová s příměsí žluté. Košili náležela jen bílá barva a klasický límeček, a pozor: k žaketu se nenosil motýlek, ale buď plastrón (šitý šátek s perlou ve stylu předchůdce dnešní kravaty), nebo šedá regata (šitá kravata)...K žaketu se nosí obvykle oxfordky, černé kožené boty s uzavřeným šněrováním. Doplňky jsou šedý cylindr a šedé jelenicové rukavice...
Vedle žaketu se počátkem minulého století rozšířila jeho méně nápadná varianta, pojmenovaná podle německého politika Gustava Stresemanna. Tomu prý vadily šosy na žaketu, a tak je nechal odstřihnout. Stresemann se sestává ze saka, šedé vesty a černo-šedých proužkovaných kalhot. Mohl se nosit celý den jako slavnostní oděv, k němu náležela buřinka (anglicky bowler) nebo černý homburg.
Citováno z: ŠPAČEK, Ladislav. Nová velká kniha etikety. Praha: Mladá fronta, 2008.
Společenským oblečením je salonní žaket či černý salonní kabát s rovně střiženými předními i zadními díly. Je již v roce 1868 považován za demokratický a doporučován místo aristokratického fraku…Žakety (žaket, tehdy užívaný v ženském tvaru „žaketa“) se užívají na ulici i na procházky, ale i do společnosti. Střih sak se různí podle funkce a popularita tohoto oblečení mezi muži stoupá. Kalhoty se směrem dolů zužují, u kolen měří 48 – 49 cm v obvodu, u paty 43 – 45 cm.
Čerpáno z: UCHALOVÁ, Eva. Česká móda 1870  - 1918. Od valčíku po tango. Praha: Olympia, 1997.
„V cizině, např. v Anglii nebo Francii, muž, který nemá ve své kvadrobě žaketu, nemá patrně ani fraku ani smokingu a nechodí nikam, leda na návštěvu k sousedům. Tím chci říct, že Angličan, který není samotář, považuje žaket za toiletní kus naprosto nepostradatelný. Ostatně všude na Derby nebo Grand Prix uvidíte obligátní typ mužů v žaketovém obleku a cylindru…Žaket pracuje se zpravidla z látek shatelandových barvy černošedé. Je dosti dlouhý a otevřený. Šosy sahají až ke kolenům; zapíná se na jeden knoflík. Vesta z téže látky s límečkem. Kalhoty k tomuto obleku šije se buď z česané příze nebo jemného cheviotu, rovně a dole bez záložek. Co se týče obuvi, je třeba lakové botky nebo polobotky rozhodně v kamaši. Bez kamaše byste byl vlastně jen polooblečen. Rukavice z jelení kůže různých barev nosí se na rukou a řádně zapjaty. Konečně ještě rovný límeček se špičkami, tmavou kravatu široce uvázanou, případně plastron a cylindr nebo tvrdý klobouk,…Pro oficiální a slavnostní příležitosti konané ve dne, předepisovala společenská etiketa žaket a redingot… žaket a cylindr jako odznak kvality a dobrého vychování běžně nosila elita mladých mužů…Žaket se šil většinou ze shetlandových látek černošedé barvy. Vesta bývá ze stejné látky, dvouřadá, vysoko uzavřená, s límcem, dole rovná. Kalhoty k žaketu jsou většinou z odlišné, často proužkované tkaniny, rovné, dole bez záložek. K žaketu patří košile s přeloženým límečkem, nákrčník ve tvaru plastronu a lakové botky nebo polobotky, vždy doplněné kamašemi, zvanými psí dečky.“
Čerpáno z: UCHALOVÁ, Eva. Česká móda 1918 – 1939. Elegance první republiky. Praha: Olympia, 1996.
K žaketu se nosil tedy cylindr (nebo tvrdý klobouk, což by mohla být buřinka) a Stresemann bývá doplněn buřinkou. A jak se píše v jednom článku v módním časopise Gentleman z roku 1924, č. 4: „…a nevynikáte-li ničím jiným, tož se nalézáte alespoň v bezvadném obleku žaketovém.“
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2014 14:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu