Zájmová a doporučená četba pro děti a mládež
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla jsem se zaptat, kde bych mohla zjistit, jaké knihy byly doporučovány
dětem a mládeži v letech 1900-1950 a jaké knihy rády četly.
Odpověď
Dobrý den,
zodpovědět Váš dotaz není jednoduché. Rozbory dětské literatury se zabývalo mnoho odborníků na literaturu pro děti a mládež. Doporučujeme obrátit se na Ústav pro českou literaturu AV ČR http://www.ucl.cas.cz/ a taky na Pedagogickou knihovnu J.A.Komenského, Sukovu knihovnu http://www.npkk.cz/npkk/menu_suk.php , příp. Svaz knihkupců a nakladatelů http://www.sckn.cz/index.php?p=info , kde by mohli mít archiv a nějaké dokumenty. (Svaz knihkupců byl založen roku 1879 a zrušen roku 1949. Obnoven až v roce 1990.) Ze zdrojů Národní knihovny ČR můžete čerpat z nakladatelských seznamů různých nakladatelů té doby, které jsou ve fondu NK ČR. Některé jsou přístupny přímo u nás v Referenčním centru. Je to ale velmi malý zlomek jak v zastoupení nakladatelství, tak období.
Z knih doporučujeme: MAJEROVÁ, Marie. O dětské literatuře. Výbor statí a projevů. Praha: Státní nakladatelství dětské knihy, 1956. Signatura NK ČR 54 G 61614
Teoretickou monografií k Vámi sledované problematice je kniha VORÁČEK, Jaroslav. Historické a teoretické koncepce české literatury pro mládež. Praha: Albatros, 1982. Signatura NK ČR 54 H 103944
VORÁČEK, Jaroslav. Česká literatura pro mládež. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1987. Signatura NK ČR 54 H 137815
CHALOUPKA, Otakar, VORÁČEK, Jaroslav. Kontury české literatury pro děti a mládež. Praha: Albatros, 1979.
Jaké knihy pro děti a mládež byly doporučovány lze také vyčíst z dobového tisku, ve kterém byly různé inzeráty, upoutávky a zprávy o tom, co právě vychází. Informace byste mohla získat např. v systému Kramerius ( naskenovaná některá periodika), viz www.nkp.cz , Digitální knihovna, Kramerius.
Bohužel Vám ale nemůžeme dát odpověď na to, jaké knihy děti rády četly.
Průzkumy tímto směrem se nejspíš neprováděly nebo aspoň v našich dostupných zdrojích nejsou uvedeny. Domníváme se, že dvě světové války výrazně ovlivnily knižní produkci i zájem čtenářstva ve Vámi sledované období 1900 - 1950.
Ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století vycházely knihy v edici Dobré knihy. Nemůžeme však říci, že, i když mají v názvu edice "dobré", se jedná o doporučovací prvek.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.03.2011 15:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu