zájmeno an
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o vysvětlení, jak vzniklo staré vtažné zájmeno -an. Děkuji předem za Vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den, zájmeno an, ana, ano atd. vzniklo pravděpodobně stažením z tvarů a on, a ona, atd. Významem se blíží zájmenu který, užívalo v rozsahu o něco větším.
Machek uvádí např.: viděl jsem holúbka, an sedí na mé hlavě (zde an=jak).
Literatura:
Etymologický slovník jazyka českého / Václav Machek. -- Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. -- 866 s. ; 24 cm
Další příklady uvádí:
Příruční slovník jazyka českého. -- V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957. -- 9 sv. ; 25 cm.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 11:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu