Zajímá mne jak vznikli zlaté,stříbrné a bronzové medaile - kdo to vymyslel ?
Text dotazu
Medaile mají dlouhou historii - ale odkdy jsou zrovna ve třech základních variantách - zlatá, stříbrná a bronzová ?
Odpověď
Dobrý den,
kdo vymyslel nebo určil, že budou ocenění tři (první, druhé a třetí místo) - zlatá, stříbrná a bronzová,  (nyní se ještě často dodává za čtvrté místo bramborová), medaile, se nám nepodařilo najít. Podle hodnoty kovu bylo zlato odpradávna ceněno nejvýše. Od toho by se mohla odvíjet odměna za  první místo, dále se pak nabízí vysoce žádané i stříbro a bronz. Doporučujeme obrátit se na Knihovnu Fakulty tělesné výchovy a sportu https://www.ftvs.cuni.cz/FTVS-11.html, třeba by měli ještě jiné zdroje, než jsou dostupné u nás.
Posíláme několik ukázek z našich zdrojů, které se k tématu váží:
Vyznamenání (řád nebo medaile) je zvláštní forma veřejného ocenění. Tradice jejich udělování je velmi stará, kovové ozdoby na přilbách válečníků a jejich koní, či kruhové medaile (bronzové, stříbrné a zlaté) převzaté Římany s vyobrazením boha či bohyně a nošené na hrudi byly formou ocenění jejich zásluh v boji.
https://doctrine.vavyskov.cz/_casopis/2013_2/2013_2n_2a.html
Na Letních olympijských hrách v roce 1896 byli oceněni pouze první dva sportovci v každé disciplíně. Vítěz každého závodu získal korunku z olivové ratolesti (pocházející z Altisu, v těsné blízkosti Olimpie), stříbrnou minci vytvořenou Julesem-Clémentem Chaplainem a diplom namalovaný řeckým malířem Nikolaosem Gysisem. Na lícové straně medaile byl ztvárněn Zeus, který drží v ruce globus, s okřídlenou postavou Vittorie, zatímco v levé části mince je nápis "Ολυμπία" ("Olimpia"). Na rubu medaile je znázorněn pohled na Acropoli, vše obklopuje nápis "Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες" ("Mezinárodní olympijské hry").
Druzí v cíli získali medaili vyhotovenou z mědi, kterou navrhl Nikiphoros Lytras a vavřínovou ratolest. Někteří olympijští šampioni dostávali navíc speciální ceny. Robert Garrett převzal z rukou korunního prince Constantina antickou vázu, Pantelis Karasevdas karabinu, Ioannis Frangoudis pistoli a Spyridon Luis stříbrný pohár.[3][pozn 1]
Poprvé zde také zazněla oficiální olympijská hymna.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Letn%C3%AD_olympijsk%C3%A9_hry_1896#Symboly
"...prvním vítězem moderní olympiády (1896) se stal americký strojskokan Brendan Connolly... Američané Johna a Sommer Painovi (střelba) byli prvními sourozenci s olympijskými vavříny. Vítězové totiž dostávali stříbrnou medaili a olivový věnec, druzí v pořadí bronzovou medaili a vavřínový věnec, za třetí místo se medaile ani věnec neudělovaly.
Zdroj: Kniha olympijských her. Praha: Svoboda, 1994.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.07.2018 02:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu