Zajímá mne historie obce Štěnovice,Plzeň-jih,33209
Text dotazu
historie obce Štěnovice,první výstavba,podle čeho se začalo stavět-domy pole apod.
Odpověď
Dobrý den,
k obci Štěnovice bohužel dosud nevyšla žádná samostatná tištěná publikace pojednávající podrobněji o historii obce a jejím okolí. Zmínku o obci můžete nalézt v publikaci uvedené níže.
Štěnovice leží asi 4 km od Plzně v průměrné nadmořské výšce 330 m. Obec nacházející se u řeky Úhlavy zabírá katastr o výměře 767 ha, na kterém v současnosti žije téměř 1 800 obyvatel. První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1327, ve kterém je v historických dokumentech zmíněn jistý Jaroslav ze Štěnovic, příslušník rodu pánů z Homberka. Na tomto místě však již na přelomu 12. a 13. století vzniklo opevněné sídlo s mohutným zemním válem. K zajímavým pamětihodnostem ve Štěnovicích patří především barokní zámeček z roku 1723, vyhlášený kulturní památkou ČR. Jeho stavitelem byl pravděpodobně Jakub Auguston mladší. U zámku stojí sochy sv. Iva, sv. Floriána a sv. Josefa, historicky zajímavý je i objekt bývalého trinitářského kláštera z roku 1753.
Zdroj: Plzeňský kraj: města a obce Plzeňského kraje: tradice, historie, památky, turistika, současnost. Rožnov pod Radhoštěm: Proxima Bohemia, [2010?]. 255 s. ISBN 978-80-904275-8-7.
Další doporučená literatura:
ROŽMBERSKÝ, Petr. Štěnovice - hrad, tvrz a zámek. Vyd. 2. Plzeň: Petr Mikota, 2003. 23 s. Zapomenuté hrady, tvrze a místa; 10. ISBN 80-86596-31-1. http://veduta-knihy.cz/kniha/rozmbersky-petr-stenovice-hrad-tvrz-a-zamek-c-10-2003-80-86596-31-1
V tomto případě bude třeba případné dokumenty k historii obce a první výstavbě hledat mezi archivními materiály. Využít můžete pozemkové (gruntovní) knihy (uložené ve fondu Státního oblastního archivu v Plzni),  matriky obce (digitalizované: http://www.portafontium.cz/searching/register ). Velmi nápomocná by Vám mohla být kronika obce, která je dostupná na adrese www. portafontium.cz .  Na uvedené adrese můžete nahlížet do kronikářských zápisů od doby založení kroniky v roce 1927. Novější zápisy od roku 2010 si lze  přečíst na OÚ Štěnovice. Další dokumenty by mohly být obsaženy ve  fondu velkostatku, pod který obec spadala.
V toto případě se jednalo o velkostatek Štěnovice:
Název archivu:Státní oblastní archiv v Plzni
Číslo fondu/sbírky:20122
Název fondu/sbírky:Velkostatek Štěnovice
Značka fondu/sbírky:Vs Štěnovice
Datace:(1759) 1787 - 1947
Původce:Správa velkostatku Štěnovice
Popis:Hospodaření velkostatku za feudalismu, hospodářské, sociální a kulturní poměry venkovského lidu v téže době. Pozemkové knihy 1759-1789.
Metráž (bm):NezpracovánoZpracovánoInventarizováno4.400
Jazyk:němčina
Místo vzniku:Štěnovice
Tématické skupiny:Velkostatky
- See more at: http://badatelna.eu/fond/11176/#sthash.t3TI2fY5.dpuf
Název archivu:Státní okresní archiv Plzeň-jih se sídlem v Blovicích
Číslo fondu/sbírky:406
Název fondu/sbírky:Archiv obce Štěnovice
Značka fondu/sbírky:AO Štěnovice
Datace:1827 - 1945 (1952)
Původce:Obecní úřad Štěnovicíe
Popis:Hospodářské a sociální poměry v obci. Protokoly schůzí, pokladní deník, parcelní protokol, jateční protokol, trestní protokol, jednací protokol. Katastrální mapa obce Štěnovice, stavební plán transformační stanice pro obec Štěnovice. Pomocná kniha pachtovného z pozemků. Soubor fotografií divadelní činnosti.
Metráž (bm):NezpracovánoZpracovánoInventarizováno0.051.251.25
Jazyk:čeština, němčina
Místo vzniku:Štěnovice
Tématické skupiny:Samospráva po roce 1850 - městská a obecní (zde i archivy měst a obcí z období před rokem 1850)
- See more at: http://badatelna.eu/fond/60107/#sthash.arL27HJt.dpuf
Článek, který by Vám mohl pomoci:
http://www.hledanipredku.cz/pozemkove-gruntovni-knihy-kde-hledat/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.03.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu