Zajímá mne autor knihy Rok na kanadské vsi (Josef Novotný) a jakékoliv další podrobnosti týkající se této knihy.
Text dotazu
Připravuji příspěvek na konferenci o emigraci ze střední Evropy do Kanady a sháním jakékoliv životopisné údaje o Josefovi Novotném, autorovi knihy Rok na kanadské vsi (celkem tři vydání, 1973,1976, 1980). Budu vděčná za jakékoliv informace týkající se autora či knihy.
Odpověď
Dobrý den,
jméno Josef Novotný a jeho kniha o Kanadě je často citována a avizována, údaje ale o autorovi chybí. Informace o něm nejsou ani v databázi národních autorit (AUT).
Našli jsme v databázi Ústavu pro českou literaturu záznam, viz níže, ale bohužel nedokážeme určit, zda se jedná opravdu o autora, kterého hledáte nebo jen o shodu jmen; indicie by tu ale byly.
Databáze Ústavu pro českou  literaturu AV ČR
Záhlaví:               NOVOTNÝ, Josef
Datum narození:              11.9.1919
Místo narození:                Želeč
Datum úmrtí:                  12.12.1989
Místo úmrtí:                     Praha
Charakteristika: prozaik, autor literatury pro mládež, překladatel, pedagog
http://clo.ucl.cas.cz/index.php?stranka=6&pocet=15&jmeno=novotn%FD
Autor Josef Novotný je zmíněn ve slovníku literatury pro chlapce:
NOVOTNÝ Josef * ?
DÍLO: Konec medvědí sezóny. Rok na kanadské vsi (Práce 1973, edice Románové novinky, svazek 195), Zprávy z medvědí sezóny - v rukopise|
Zdroj: STUDENOVSKÝ, Tomáš, BLÁHA, Josef. Slovník českých autorů knih pro chlapce (a nejen pro ně). Praha: Ostrov, 2000. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:96dacfe0-a733-11e3-bb86-005056825209
Stručný obsah knihy (anotace), viz níže:
Rok na kanadské vsi.
Novotný, Josef
Žánr:     Literatura česká, Cestopisy a místopisy
Vydáno:              1976, Orbis
1. vydání originálu:          1973
Počet stran:       194
Jazyk vydání:     český
Edice:    Cesty
Autor obálky:    Miloslav Fulín
3. vyd. Práce, 1980. 245 s.
Edice: Erb. Červená řada ; Roč. 10
Josef Novotný v Kanadě prožil rok jako učitel ve vesnické škole. Za tu dobu se v osadě Kouřových ohňů v Losím údolí sžil se svým prostředím, seznámil se s kolegy učiteli, poznal žáky i jejich rodiče a spřátelil se s mnoha obyvateli v širokém okolí, mezi jinými i s Indiány. Musil zápolit s žáky a jejich temperamentem, než si získal jejich přízeň a náklonnost k francouzštině, angličtině i jiným předmětům, kterým vyučoval, musel se vyrovnávat s odlišnými školními předpisy apod.
Autor prožil rok v Kanadě jako učitel na vesnické škole. Ve své knize představil Kanadu jako zemi protikladů: existují zde vedle sebe drsná příroda a vyspělá technická civilizace, medvědobijci a zhýčkaní příslušníci konzumní společnosti, neplnoprávní původní obyvatelé Kanady Indiáni a potomci dobyvatelů těchto krajin, přistěhovalci ze Starého světa, kteří Indiány nadutě opovrhují, bigotní členové různých přísných sekt a rozpustilí bonviváni…
Český učitel Josef odjel na rok do Kanady učit na vesnickou školu do provincie Alberta. Líčí své zážitky s dětmi i s jejich rodiči, kteří jsou hlavně lovci nebo zemědělci, ale i Indiáni. Musel se vyrovnat s odlišnými školními, pro něho jako Čecha zvláštními, předpisy. Musel se zúčastnit různých školních i vesnických slavností, chodil na lov medvědů, sobů, divokých husí a prožil řadu humorných i dramatických příhod…
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.08.2019 09:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu