zajatecke tabory a ležení rude armady 1945 na českobudějovicku a prachaticku
Text dotazu
Prosím o zaslání informace, kde se nacházeli
zajatecké tábory a ležení rudé armády v okolí českých budějovic a na
prachaticku a v okolí netolic. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
k zodpovězení vašeho dotazu je třeba projít větší množství literatury o druhé sv. válce v Čechách. Z množství, které se nabízí, vybíráme několik.
Doporučujeme obrátit se i Vojenský historický ústav AV ČR http://www.vuapraha.cz/Pages/VojenskyHistorickyArchiv.aspx nebo např.
Jihočeský archiv http://www.ceskearchivy.cz/cz/, http://maps.google.cz/maps/place?rls=com.microsoft:cs&oe=UTF-8&startIndex=&s
tartPage=1&rlz=1I7SUNC_cs&um=1&ie=UTF-8&q=jiho%C4%8Desk%C3%BD+archiv&fb=1&gl
=cz&hq=archiv&hnear=0x47734d284c976667:0x100af0f6614a840,Jiho%C4%8Desk%C3%BD
&cid=4434255026366206537.
Upozorňujeme, že některé z knih mohou být poplatné době, v které vyšly:
Revoluční Tábor. Dvě studie z dějin Tábora a Táborska ve 20.století. České
Budějovice: Jihočeské nakladatelství, 1979.
TRNKA, Bohuš, MALÝ, Milan. Třistadvanáctá peruť RAF a jižní Čechy. České
Budějovice: Jihočeské muzeum, 2000.
JIRÁK, Jan. Paravýsadky do jihozápadních Čech. Klatovy: Okresní muzeum, 1997.
Z dějin jižních Čech za okupace. Studie a vzpomínky. České Budějovioce:
Jihočeské muzeum, [1968].
NESVADBA, František. Pražská operace sovětské armády a osvobození jižních Čech v květnu 1945. (Separát článků v Jihočeské pravdě). 1975.
CITRONIS, Petros. Na demarkační čáře. Setkání spojeneckých vojsk v květnu
1945 na Rokycansku. Praha: Futura, 2005.
CIRONIS, Petros. Na demarkační linii. Rokycany: Okresní národní výbor, 1990.
BLüML, Josef a kol. Cestou k vítězství. České Budějovice: Komise regionálních dějin, 1985.
Z odkazů na internetu je možno čerpat další informace:
http://www.prachaticko.com/2009/02/prachatice-okupace-osvobozeni-1939-1945.h
tml
http://www.aic.cz/osvobozeni/chronologie-osvobozeni-zapadnich-cech-jednotkam
i-3-u-s-army
Z volně přístupné školní práce na internetu se dozvídáme, že na Prachaticku byla při osvobozování spíše americká armáda, viz níže:
http://is.muni.cz/th/64463/ff_m/Okres_Prachatice_po_roce_1945.txt
"Na obyvatelstvo americká armáda silně zapůsobila svou úplnou motorizovaností, pohyblivostí,
perfektní organizací týlového zabezpečení, nevídanými stroji i nezvykle demokratickou
atmosférou svého vnitřního života. Tyto rysy zvláště vynikaly ve srovnání s armádou sovětskou,
která se zpožděním několika dní dorazila od východu na území okresu. Šlo o jednotky 46. armády
2. ukrajinského frontu. V Netolicích a ve Vodňanech se američtí   a
sovětští zástupci dohodli
na průběhu demarkační linie mezi oběma armádami...
Později v červenci 1945 byla 26. divize vystřídána 94. divizí, které velel generál Barnett. Za
jejího pobytu navštívili Prachatice dva vysocí důstojníci americké armády.
Na prachatickém náměstí 22. srpna provedl přehlídku posádky velitel 22.
sboru armády USA generál
Harmon a 16. října tamtéž místní divize představila generála Pattona ve velení 3.
armády generálu Truscottovi. Na sklonku listopadu 1945 americká armáda Prachaticko opustila a
přesunula se do americké okupační zóny v Německu.
Z dalšího odkazu:
http://www.netolice.cz/historie-mesta/d-3526/p1=3405
V roce 1945 osvobodila město 26. pěší divize armády Spojených států. Byla zde podepsána i dohoda o demarkační čáře mezi americkou a Rudou armádou.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.07.2012 10:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu