Zajatecké tábory 1945
Text dotazu
Dobrý den chtel bych se zeptat už dlouhou dobu se
zajímam o zajatecke tabory zřirovane na našem uzemí pro nemeccke valečne
zajatce v květnu 1945.Chtel bych se zeptat kde bych mohl najít nejake další
zdroje nebo člověka ktery se touto vecí zaobýrá.
Odpověď
Dobrý den,
Otázce vojenský sběrných táborů jsme se již věnovali, odpověď naleznete v archivu služby na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/sberne-vojenske-tabory/?searchterm=tábory%20němci.
Zdá se, že téma československých zajateckých táborů pro německé válečné zajatce nebylo zatím nijak důkladně zpracováno. Nenašli jsme žádnou publikaci, která by se touto otázkou zaobírala komplexněji.
O jednom z táborů, který sloužil mimo jiné jako tábor pro německé zajatce, pojednává kniha Františka Bártíka Tábor Vojna ve světle vzpomínek bývalých vězňů (vydáno nakladatelstvím Vyšehrad v roce 2008). Autor v závěru knihy uvádí seznam literatury k tématu, z něhož by pro Vás mohly být zajímavé následující publikace:
Böss, O.: Němečtí váleční zajatci v uranových dolech Jáchymov 1945-1950. Mnichov, 1962 (citaci uvádím podle zmíněné knihy - je možné, že se jedná o publikaci v němčině)
Janák, D.: Nasazení německých zajatců ze SSSR v jáchymovských dolech (1947-1953). In: Borák, M. a kol: Perzekuce občanů z území dnešní České republiky v SSSR : Sborník studií. Praha: Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky, 2003, s. 229-264.
Děd, S. (ed.): Zářící minulost : sborník příspěvků z česko-německého semináře, konaného při příležitosti výstavy Zářící minulost v Oblastním muzeu v Chomutově 31. 3. 2005. Chomutov: Oblastní muzeum, 2005.
Informace o zajateckém táboře v Českém Rudolci najdete v článku Český Rudolec v bouřlivém století 1918-1960 na stránkách http://www.slavonice.cz/region/historie/iv-cesky-rudolec-v-bourlivem-pulstoleti-1918---1955/39,132.
Doporučovali bychom také sledovat výzkumnou i publikační činnost Ústavu pro studium totalitních režimu (http://www.ustrcr.cz/) . Informace a odkazy na další zdroje najdete možná i na portálu Paměť národa provozovaným ÚSTR ve spolupráci s Českým rozhlasem (http://www.pametnaroda.cz/ ; viz také diskusní fórum portálu http://www.pametnaroda.cz/forum/topic.php?id=24) .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.02.2011 10:37
Jiří Pecha píše:
Pondělí 26.03.2018 16:17
Stručá informace o táboře se nachází v "Pamětním kniha města Dačic II. díl 1933 - 1948" na snímku 81 (viz digiarchiv Tčeboň - obecní archivy - Dačice)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu