Záhřeb
Text dotazu
Zajímá mne chorvatské hlavní město Záhřeb:
-Jeho přírodní podmínky(reliéf,voda,podnebí) -Dnešní funkce města(průmysl,podniky, obchod,služby,značky světových výrobců) -Sídla institucí -Turistické zajímavosti.
Odpověď
K hlavnimu mestu Chorvatska Zahrebu se nam podarilo nalezt tyto informace:
Zahreb (Zagreb) - hlavni mesto Chorvatska na rece Save, ma 1.2 mil. obyvatel (mestska aglomerace). Zahreb je kulturnim strediskem zeme, nachazi se zde katolicke a pravoslavne arcibiskupstvi, univerzita (od roku 1874), Vysoka skola techniky, vyzkumne ustavy, akademie ved a umeni (zalozena 1867), knihovny, muzea, galerie, divadla, botanicka zahrada. Jedna se take o hospodarske centrum se vsestrannym prumyslem (elektrotechnicky, strojirensky, chemicky a petrochemicky, potravinarsky, textilni, polygraficky, stavebnich hmot, papirnicky, drevozpracujici aj.). V meste jsou poradany kazdorocni vystavy a veletrhy, Zahreb ma take mezinarodni letiste Pleso, je vyznamnym pristavem. Mezi nejvyznamnejsi pamatky patri Dom sv. Stepana (13. - 15. stol.), kostely sv. Marka (14. - 15. stol.) a sv. Kateriny (17. - 18. stol.). Prvni zminka o meste pochazi z r. 1093, kdy zde bylo zalozeno biskupstvi, v roce 1242 se Zahreb stal kralovskym uherskym svobodnym mestem, v roce 1273 zde zasedal prvni chorvatsky snem. Od roku 1526 az do roku 1918 patrilo k habsburske risi, 1918 - 41 hlavnim mestem Jugoslavie, 1941 - 45 hlavnim mestem samostatneho fasistickeho Chorvatskeho statu, 1945 - 91 hlavnim mestem Chorvatska v ramci federativni Jugoslavie.
Tyto informace jsme cerpali z: Ottova všeobecná encyklopedie ve dvou svazcích, M-Ž. Praha: Ottovo nakladatelství, 2003. 752 s. ISBN 80-7181-947-6 (2. svazek), ISBN 80-7181-959-X (soubor).
Nabizime Vam jeste techto nekolik odkazu, ktere by Vam take mohly poskytnout uzitecne informace:
Informace (v angl.) o Zahrebu prevzate z oficialniho webu:
Obecne - http://www.zagreb.hr/Dokument.nsf/AboutZagreb?OpenPage
Turisticke - http://www.zagreb-touristinfo.hr
Fotogalerie - http://www.zagreb.hr/fotogalerija.nsf/FPW?OpenForm
Geograficke informace - http://leto.oktip.cz/?tree=3
Zahreb - turisticke zajimavosti a nektere uzitecne informace http://www.chorvatsko-on-line.cz/zagreb.htm
Zahreb - pamatky
http://www.chorvatsko.cz/vylet/zahreb.html
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.02.2008 10:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu