Záhorská hanáčtina (nářečí)
Text dotazu
Dobrý den, existuje nějaký odborný článek v jazykovědném časopise, který by se zabýval vymezením tzv. záhorské hanáčtiny (ne tedy hanáckým nářečím jako celkem). Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v článkové databázi Články v českých časopisech, novinách a sbornících (https://aleph.nkp.cz/cze/anl) jsme nenalezli žádný článek, který by se přímo věnoval pouze záhorské hanáčtině. Domníváme se, že tyto informace by snad mohly být obsaženy v knihách věnovaných hanáckému nářečí obecně, případně moravským nářečím jako celku. Bohužel není v našich silách pročítat práce věnované moravským nářečím, služba Ptejte se knihovny nemůže vzhledem ke svému charakteru plnohodnotně nahradit rešeršní služby (https://www.nkp.cz/sluzby/reserse).
Výzkum hanáckého nářečí do roku 1953 shrnul J. Bělič, v textu jsou uvedeny konkrétní práce, ať již knižní nebo časopisecké:
* BĚLIČ, Jaromír. K průzkumu hanáckých nářečí. Olomouc: Stud. a lidovýchovný ústav, 1953. 15 s.
Pro oblast Záhoří a okres Přerov existuji regionální bibliografie, i zde byste snad mohla objevit zajímavé práce:
* KUNZ, Ludvík. Soupis časopiseckých prací z Valašska a Záhoří 1884-1964. Brno: Moravské muzeum v Brně, Etnografický ústav, 1965. [214] s.
- pro bibliografii byl mimo jiné excerpován i časopis Záhorská kronika
* KOKOJANOVÁ-HAŠKOVÁ, Michaela. Záhorská kronika: geneze a rejstříky vlastivědného časopisu. Přerov : Muzeum Komenského v Přerově, 2004. 124 s. ISBN 80-239-4640-4.
* PUMPRLA, Václav. Bibliografie okresu Přerov. Brno: Muzejní a vlastivědná společnost, 1993. 487 s. ISBN 80-85048-49-3.
Dostupnost uvedených publikaci v českých knihovnách je možné ověřit přímo v katalogu knihovny, kterou navštěvujete, v Souborném katalogu ČR (https://skc.nkp.cz) nebo na portálu Knihovny.cz (https://www.knihovny.cz).
Další materiály k nářečím si můžete vyhledat v online katalogu NK CR - bázi NKC (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc) a již výše zmíněné článkové databázi ANL (https://aleph.nkp.cz/cze/anl). Regionální článkovou bibliografii zpracovává i Vědecká knihovna v Olomouci (https://aleph.vkol.cz/, v rolovacím menu Báze pro vyhledávání vyberte možnost Regionální články 1992- ). V obou zdrojích NK ČR bychom Vám doporučili zvolit Rozšířené vyhledávání, které umožňuje rychlejší a přesnější zadání dotazu. Vyhledávat můžete ve všech polích, pro přesnější výsledky je vhodné zvolit z rolovacího menu hledání v poli Předmět (klíčová slova). Do prvního vyhledávacího pole můžete zadat např. nářeč? OR dialekt?, do druhého vyhledávacího pole morav? OR hana?. Výsledkem tohoto dotazu jsou dokumenty věnované moravským nebo hanáckým dialektům a nářečím. Dotaz lze zadat i obecněji, např. nářeč? OR dialekt OR dialekty or dialektologie, v Rozšířeném vyhledávání je možné dotaz zúžit i na dokumenty vydané v češtině nebo dokumenty vydané v konkrétním časovém rozmezí.
Pro vyhledání odborných článků Vám dále doručujeme využít tištěné lingvistické bibliografie, jejichž přehled jsme uváděli v odpovědi k Vašemu předchozímu dotazu (http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/nareci/).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.10.2008 16:18
Anonym píše:
Sobota 03.02.2024 09:11
A co kronikář Libosvár, pan Antonín Havlík. Ten nářečí Libosvár zaznamenal.
PSK - admin píše:
Úterý 06.02.2024 11:42
Dobrý den,
pravděpodobně máte na mysli Pamětní knihu obce Libosváry od Antonína Havlíka z roku 1928. Uvádí se například jako jeden z netištěných pramenů ke studii publikované v Národopisné revue:
Národopisná revue. Strážnice: Ústav lidové kultury, 2012(2), s. 131. ISSN 0862-8351. Dostupné z: https://revue.nulk.cz/[…]/r2-2012.pdf.
Můžete naší domněnku potvrdit?
Kniha by měla být uložena na obecním úřadě Libosváry/Loukov. Jelikož ale nejde o vydaný dokument, nejsme schopni Vaše tvrzení ověřit.
S pozdravem
Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu