Zadožábrý plž
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat do jaké skupiny patří zadožábrý plž, jestli do sladkovodních živočichů a nebo do živočichů kteří žijí ve slané vodě. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, zadožábří (Opisthobranchiata) jsou podtřídou plžů, kteří žijí téměř výhradně v moři, pouze výjimečně ve sladkých vodách. Mnoho z nich obývá korálové útesy, kde se živí dravě. Vynikají nápadně pestrým zbarvením. Řada zadožábrých plžů získala schopnost plavat ve volném moři; protože se snadno množí a tvoří tak ohromné populace, jsou vyhledávanou potravou kytovců. Mezi zadožábré patří např. koulenka bezrohá, která připomíná slimáka, a zej obrovský, který dorůstá délky až 40 cm, může lézt po dně i plavat. Pro velká ouškovitá tykadla dostal název mořský zajíc.
Použité zdroje:
* SMRŽ, Jaroslav; HORÁČEK, Ivan; ŠVÁTORA, Miroslav. Biologie živočichů: pro gymnázia. Praha: Fortuna, 2004. Str. 91. ISBN 80-7168-909-2.
* ROSYPAL, Stanislav a kol. Přehled biologie. Praha: Scientia, 1994. Str. 450. ISBN 80-85827-32-8.
* Encyklopedie zvířata od A do Z. Ostrava: Blesk, 1993. Str. 355. ISBN 80-85606-22-4.
* http://www.biolib.cz/cz/taxon/id22718/
* http://ziva.avcr.cz/?c=144
Více informací:
* http://www.mollusca.cz/malakologie/Opistobranchia.htm
* http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/356572-zadozabri.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.03.2009 16:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu