žádost o informaci
Text dotazu
Dobrý den, hledám jakékoliv informace o Emilovi Rybárikovi nar. 3.8.1926, který byl vězněn v zajateckém táboře Kleidenbach pod číslem 51 851.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel již do naší služby není zapojen Vojenský ústav, který podobné dotazy zodpovídal.  My ve svém fondu nemáme dokumenty, kde bychom mohli najít tyto informace. Můžeme Vám tedy pouze doporučit, abyste se zkusil obrátit spíše na německé archivy či knihovny. Nám se podařilo najít pouze tyto články, viz: http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/247844-po-utlme-sa-budi-zaujem-mladych-ludi-o-povstanie/ a http://www.vkinfo.sk/dokumenty/464_19b_pdf.pdf, kde je tento tábor alespoň zmíněný. Zdá se, že se jednalo o zajatecký tábor na území Německa.
Můžete se také zkusit podívat do literatury, která se vztahuje obecně k zajateckým táborům v Německu. Domníváme se ale, že zde budou veškeré informace pouze obecné a o svém příbuzném zde pravděpodobně informace nenajdete. Přesto posíláme odkaz na jednu z knih, která se tímto tématem zabývá. Možná by zde mohli být informace, alespoň o zmíněném táboře a třeba i další "stopa" podle které byste mohl hledat dál.
* Schwarz, Gudrun. Die nationalsozialistischen Lager. Frankfurt: Campus, 1990. 268 s. ISBN 3-593-34367-3.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002211381&local_base=SKC ]
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.01.2014 13:58
K. píše:
Sobota 15.07.2023 06:44
Dobrý deň,
podarilo sa Vám medzičasom zistiť nejaké informácie? Venujem sa tejto téme.
PSK - admin píše:
Úterý 18.07.2023 13:41
Dobrý den,
pravděpodobně se zajímáte o výše zmiňovaný tábor „Kleidenbach“. Zřejmě jde o omyl v psaní, který se často přebírá a opakuje a tím pádem i ztěžuje možnost vyhledávání dalších informací. S největší pravděpodobností se totiž jedná o tábor s názvem Kleindembach v německém Durynsku. Po vypuknutí SNP byli do něj koncentrováni slovenští bojovníci, kteří zde mají i pomník a z toho důvodu se záznamy s nesprávným přepisem názvu místa objevují často na slovenských stránkách, zejména ve vzpomínkách přeživších.
Při fulltextovém prohledávání digitální knihovny jsme našli zmínku o tomto táboře v následujícím titulu: KLÍMOVÁ, Stanislava, Zdeněk GAVALEC a Občanská iniciativa Vděčnost. Kalich utrpení. Říčany]: Orego, 2006. ISBN 80-86741-46-X.
Článek jsme nalezli v následujícím periodiku:
Uhříněveský zpravodaj. Praha: Místní úřad Uhříněves, 1999(7-8), s. 12. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:baafaef0-0eb6-11e4-a8ab-001018b5eb5c
Zde připojujeme odkaz na webovou stránku s informacemi o táboru: https://www.walpersberg.de/lager-kleindembach/.
Můžeme Vám ještě doporučit zkusit se obrátit na Knihovnu Muzea SNP, jestli Vám doporučí relevantní zdroje k tématu: http://www.muzeumsnp.sk/[…]/.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu